Северна Македония обяви кризисно положение заради пожарите

16:07, 05 авг 21 / Свят 25 3738 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството на Република Северна Македония обяви кризисно положение от днес, за срок от 30 дни, заради множеството горски и полски пожари, обхванали различни райони на страната. Това съобщават от МВнР.

По информация на посолството ни в Скопие мярката включва забрана за движение на граждани в гори и горски местности.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Република Северна Македония на телефони +389 2 3229 444 и +389 2 3246 491, както и на дежурен телефон в извънработно време +389 75 280 013.

Вчера българското правителство обяви, че планира да изпрати 25 пожарникари, 3 пожарни автомобила и още 2 помощни автомобила. Това се случва, след като Сърбия ден по-рано изпрати в Северна Македония четири хеликоптера за гасене на пожари, пристигнали заедно с вътрешния министър Александър Вулин.

Гърция поиска помощ от чужбина за справяне с огъня

Гърция поиска помощ от европейските страни за справяне с огнената стихия. Няколко държави изпратиха пожарникари и хеликоптери. 

118 пожара бяха регистрирани в Гърция през последните 24 часа. Тлеещите огнища и екстремните температури създават риск от запалване на нови пожари.

Основните усилия на огнеборците са на остров Евбея (Евия), където фронтът се разраства. Властите евакуират жители и туристи от засегнатите места. Към момента няма пострадали. В северната част на Гърция огнищата са под контрол след повече от едно денонощие гасене по въздуха, предаде БНР.

От Кипър и Израел пристигна помощ от пожарникари и хеликоптери. В гасенето участва и руски самолет, нает за лятото от гръцкото министерство по защита на  гражданите. От дипломатическата мисия на Русия в Атина изразиха готовност за допълнителна помощ.

Опасност от пожари има в цялата страна, предупреждават гръцките власти, които забраниха влизане в горски райони.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама