България разполага само с един хеликоптер за горски пожари

14:55, 05 авг 21 25 3614 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Летална техника от друга държава ще се включат в гасенето на горските пожари в България, ако те продължат да се разрастват. Това стана ясно от думите на премиера Стефан Янев по време на блицконтрола в Народното събрание.

В момента един-единствен вертолет на ВВС може да участва в гасенето на огъня, а до десет дни могат да са най-много три. Затова и България ще иска помощ по въздуха.

България най-сетне поръчва 6 медицински хеликоптера

„Няма да е зле да се направи цялостна държавна структура, под формата на държавна агенция, в която да има не само медицински хеликоптери, но и хеликоптери за гасене на пожари“, коментира Янев, цитиран от bTV.

Към настоящия момент страната ни няма специализирана летателна техника, която да участва в гасенето на горски пожари, а за целта се използва военна техника.

Министерски съвет има готовност да се насочат средства към общините, в които има пострадали имоти от пожарите, посочи на свой ред социалният министър Гълъб Донев. Той уточни, че на такова подпомагане могат да разчитат всички тези, които са със засегнати основни жилища, които са със съответните разрешителни за строеж

Близките на загиналите горски служители пък ще получат по 540 лв. еднократна помощ.

 

Ден на траур в Сандански

Днес в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на двамата лесничеи, загинали в пожара край санданското село Петрово. Прокуратурата разследва трагичния случай.

Отменени са обществените събития, а знамената на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина в знак на почит и уважение.

По време на пожара трети горски служител получи тежки изгаряния и е транспортиран за лечение в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. 47-годишният мъж е без опасност за живота. 

Огнената стихия у нас взе две жертви

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев. „Призивът ми е към всеки български гражданин – бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари“, каза министър-председателят, който изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители изрази и президентът Румен Радев. Необходима е пълна мобилизация на всички отговорни институции за справяне с бедствието с основен акцент опазване на човешкия живот, подчерта още държавния глава в пост в социалните мрежи.

Обмисля се и система за оповестяване, която да улесни връзката между местно и национално ниво при пожари, стана ясно още на срещата.

Продължава борбата със стихията край Сандански

Продължава борбата с огнената стихия в района на Сандански, в нейното потушаване наред с огнеборците активно участва и българската армия, предаде БГНЕС.

Трети ден пожарът над санданското село Петрово продължава да бушува. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност. В своите усилия армията е подпомогната от служителите на горското стопанство и противопожарните служби. Борбата с огъня не е спирала и през нощта.

Пожарът възникна преди два дни. Първоначално е овладян, но впоследствие огънят отново се разраства, за да се стигне до трагедията от вчера, когато загинаха двама души. Те попадат в така наречения огнен капан. Пожарът внезапно от низов станал върхов и те не могли да се спасят от мястото, в което се намирали – дере под горския път.

Частично бедствено положение в Старосел

Локализирани са пожарите в хисарските села Старосел и Кръстевич. Няма опасност за населението, евакуираните снощи хора от Старосел не са пожелали да бъдат настанени в социални домове, а са при свои роднини.

Дежурни екипи на пожарната охраняват периметъра, за да не се появи ново огнище на пожара. Щетите са големи - изгорели са къщи, а силният вятър прехвърли огъня към горския масив над селото. Изгоря ракетна площадка и ферма, предаде БНР.

Предполага се, че огънят е тръгнал от земеделска работа на стърнища.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева ще обяви частично бедствено положение в Старосел, за да може хората, останали без подслон и които няма къде да отидат, да получат някаква помощ.

Днес ще бъдат описани щетите, за да се търсят начини за подпомагане на хората, загубили имоти и покъщнина.

187 пожара за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са регистрирани 187 пожара. Всички са локализирани. При два пожара продължават действията на огнеборците – Петрово в Сандански и Свирачи в Хасковско, обяви шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

Той предупреди, че солени глоби грозят тези, които предизвикат пожари и призова областните управители и кметовете да предупреждават хората да не горят ниви и сухи треви.

„Днес се очаква много тежък ден, свързан с високи температури, ниска влажност и много силен вятър, особено в западната част на страната“, предупреди той в ефира на Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама