13 години по-късно: България отново има олимпийски шампион

15:20, 05 авг 21 / Спорт 25 4313 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След 13-годишна пауза България отново има своя олимпийски шампион! Сензационен златен медал от игрите в Токио 2020 извоюва каратистката Ивет Горанова. Така дебютът на каратето като олимпийски спорт донесе първа титла за нашата страна, при това в родината на източното бойно изкуство - Япония.

21-годишната каратека от Плевен профуча с три победи през груповата фаза и първа от всички състезателки си осигури участие в Топ 4. На 1/2-финалите Ивет срази четвърта поредна опонентка, а във финала за златото българката отново беше безапелационна и спечели пета поредна победа в рамките на няколко часа, пише „Сега“.

„Олимпийски надежди“: Шампионката Ивет Горанова се цели във всички върхове в каратето

В своята група Ивет постигна три убедителни победи - с 5:2 т. срещу Уън Цуюн (Тайв), с 5:1 т. срещу Серап Йозчелик Арапоглу (Тур) и с 5:2 т. срещу Сара Бахманяр (Иран). Така Горанова спечели категорично първото място и на 1/2-финала се изправи срещу втората от група Б - Бетина Планк (Ав). Българката отново беше по-активна и с брилянтна техника и защита стигна до успех с 4:3 т.

"Мисля, че още не е време за приказки. Не сме си свършили работата, но златото е наше. Имам сили за още много мачове, уверена съм в себе си. Мотивацията ми е много голяма и няма какво да ме спре. Нямам респект към нито една съперничка и не се притеснявам", демонстрира самочувствието си българката пред БНТ.

Най-големите успехи в кариерата на Горанова досега са златен медал от Европейските игри в Минск `19 и бронзови медали от световното първенство в Мадрид `18 и европейското в Гуадалахара `19. Във финала на олимпийския турнир в Токио българката ще се изправи срещу Анжелика Терлюга (Укр), срещу която извоюва победата си за златото на финала в Минск `19.

Евелина Николова взе бронз в борбата

Състезателката по борба Евелина Николова взе бронзов медал, след като спечели битката в малкия финал, като тушира Валерия Коблова от тима на Руския олимпийски комитет в категория до 57 кг при дебюта си на олимпийските игри в Токио.

Схватката започна равностойно. Коблова получи наказание за пасивност. Евелина Николова. Българката поведе с 1:0 точки. Малко по-късно последва нова мълниеносна атака на Николова и 5:0. Нова успешна атака на българката и тя спечели с туш битката за бронзовото отличие.

Така Евелина донесе петия медал за България в Токио след златото на Ивет Горанова, среброто на Антоанета Бонева, златото или среброто на Стойка Кръстева и бронза на Тайбе Юсеин.

Мирела Демирева на финал в скока на височина

Вицешампионката в скока на височина от Рио де Жанейро`16 Мирела Демирева се класира за втори пореден олимпийски финал и ще се бори за медал и от игрите в Токио 2020. 31-годишната лекоатлетка от София имаше много тежка квалификация, но все пак успя да се пребори за място сред 14-те най-добри в дисциплината.

Демирева се справи с квалификационната норма от 195 см едва при последния си трети опит и така подобри личното си постижение за годината с 4 см. Преди това Мирела имаше трудности на почти всяка височина, като ѝ се наложи да прави общо 12 опита в състезанието - три на началната летва от 182 см, един на 186, три на 190 и два на 193, пише „Сега“.

Тайбе Юсеин с бронз в Токио

„Направих го, за да ви дразня - коментира с усмивка възпитаничката на Маринус ван Льовен. - Не се панирах след първите две грешки, или поне се опитах. Беше изключително важно да се събера, защото иначе нямаше да скачам на финал. Исках този финал и дадох всичко от себе си. Ако искам да се боря за медалите, ще ми трябва лично постижение на финала. Вярвам, че понякога човек се готви цял живот за един опит в точното време и в точното място. Защо пък на мен да не ми се случи тук? Медалите ще бъдат решени с опити над 2 метра. Така и трябва, това е олимпиада.“

"Тежко беше, но все пак това е олимпиада.Работила съм много. Стискайте ми палци. Изключително важно е, че България ще има финал в леката атлетика. Конкуренцията е изключително голяма", каза още тя.

Финалът в скока на височина при жените е в събота (7 август) от 13:35 ч. българско време.

Георги Вангелов остана пети

Борецът Георги Вангелов зае петото място на олимпийските игри в Токио. В двубоя за третото място в категория до 57 килограма българинът отстъпи на Нурислан Санаев от Казахстан с 1:5 точки.

Първата точка беше за съперника му, който спечели първата част с 3:0. Вангелов започна агресивно втората, но Санаев взе още две точки. В края Вангелов взе една, но за повече нямаше сили.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама