Коронавирусът у нас: Проверяват за маски в заведенията по морето и бензиностанциите

16:22, 05 авг 21 25 4445 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Здравните власти ще засилят контрола за носенето на маски, като приоритет ще бъдат закрити обекти по Черноморието и бензиностанциите заради активния туристически сезон. Целта е да се повиши спазването на противоепидемичните мерки и така да се отложи по-сериозното им затягане, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Той съобщи, че в момента заболеваемостта у нас е 44 на 100 000 души и все още сме в т.нар. зелена зона. Към следващата, оранжева зона, ще преминем когато заболеваемостта надхвърли 100 на 100 хиляди души. Според Златанов поне в близките 10 дни няма да влезем в оранжевата зона.

Навлизаме в четвъртата вълна на коронавируса

Златанов коментира, че трябва да се действа превантивно, защото много по-важни са мерките, взети навреме, като самоконтрол, самодисциплина, маски, дезинфекция и дистанция.

По думите му поради разгара на летния сезон има струпване на хора в крайпътните заведения и бензиностанциите, както и в магазини, аптеки и други обекти по Черноморието, и масово не се носят маски. Глобата за неносене на маска и неспазване на мерките е 300 лева.

 

„Ще се действа по Плана. Всеки район, с решение на щаба, на областно ниво, има право да въвежда допълнителни мерки като например проверка по плажове, приканване“, обясни Златанов, цитиран от Mediapool.

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени и над 500 за интензивно лечение. Готови сме да разкриваме легла, при необходимост, каза Златанов. 

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 429 нови случая на коронавирус при 20 868 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 2,06% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има във София - 105, следват Пловдив с 56, Бургас с 35 и Варна с 29. Само в една област няма нито един нов случай - Смолян.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 426 432. Броят на активните случаи се увеличава и към момента те са 9 482. В болниците също има ръст, като броят на хоспитлизираните е 955, от които 90 са в интензивно отделение. Общо 13 495 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус.  

Излекуваните през последното денонощие са 52 души, така общият им брой достига 398 721.

Жертвите на болестта у нас са общо 18 229, 4 от които през последното денонощие.

До момента у нас са поставени общо 2 063 643 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 12 655 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са 1 020 327

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама