Огнената стихия у нас взе две жертви

20:10, 04 авг 21 25 3962 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пореден ден огнеборци водят неравна битка с пожарите в страната. Заради високите температури рискът от пожари в по-голямата част от страната остава висок. Днес огнената стихия отне два живота. Това принуди правителството да пристъпи към действия - забрани всички дейности по почистването на земеделски земи от стърнища. 

„Много пъти тази дейност, която се извършва със стара техния е причината за възникването на пожари. Повечето пожари в момента са полски, т.е. предизвикани от сухи треви“, обяви служебният премиер Стефан Янев, цитиран от bTV.

„За съжаление, температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното е да запазим човешкия живот както на хората, които гасят пожара, така и тези, живеещи в околните населени места“, подчерта премиерът. Той призова за бдителност, за да не възникват пожар, а също така и за добър инструктаж на доброволците и екипите, които участват в гасенето, за да се предотвратят още жертви.

Янев обяви, че се подготвя система за оповестяване при възникване на пожар, но все още не е налична. Системата ще има приложение, така че всеки със смартфон ще може еда бъде известен за възникването на пожар, допълни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов.

Две жертви край Сандански

Двама горски служители са загинали при гасенето на пожара край санданското село Петрово, предаде БГНЕС.

Огънят гори от снощи, като по информация на областния щаб са засегнати 20 декара гора. Днес група гасачи от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) са погълнати от огъня, загинали са двама. 

Tрети горски служител е получил тежки изгаряния и е транспортиран до медицинско заведение, но без опасност за живота.

Огнено бедствие край Старосел, евакуират хората

Шест къщи са изгорели при големия пожар, който  избухна този следобед край хисарското село Старосел. Горят сухи треви около цялото село,  пламнала е и близката борова гора, съобщи главен инспектор Димитър Бришимов от Пожарната в Пловдив.
 
Военен вертолет „Кугар“ се включи в гасенето на огъня край Старосел. Военнослужещите ще помогнат за овладяването на огнената стихия по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
 
Евакуирани са обитателите на унищожените жилища, никой не е пострадал, увери кметът на Старосел Матея Гудев. Добрата новина е, че огънят е спрял и се отдръпва извън селото и вече няма опасност за нови бедствия,каза още Матея Гудев. 

Военни и днес помагат в гасенето на пожара над Розино

И днес военнослужещи участват в гасенето на пожара в Стара планина над карловското село Розино.

Разпространението на огъня вече ограничено, няма разширение на периметъра на засегната от пламъците площ. Има дежурни екипи на пожарната, горското и доброволци, предаде БНР.

Големият горски пожар избухна в понеделник по обед, като за кратко време обхвана над 500 дка гора. Предполага се, че една от възможните причини е искра от преминаването на влак.

Напълно потушен е пожарът, който снощи пламна между селата Кадиево и Оризари в община „Родопи“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама