Важен тест: Стоилов пита Конституционния съд по казуса „Гешев“

13:00, 04 авг 21 / Политика 25 3248 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Втори фронт срещу решението на Висшия съдебен съвет да не гласува отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор отвори правосъдният министър Янаки Стоилов.

За ВСС искането за отстраняване на Гешев е недопустимо

Правителството ще иска тълкувателно решение от Конституционния съд за това кой може да иска уволнението на някой от т.нар Трима големи в съдебната власт, но освен това и той лично ще сезира Върховния административен съд заради отказа на съдебните кадровици, предаде bTV.

Ако ВАС реши, че има нарушение на Закона за съдебната власт, може да се стигне до отмяна на решението на ВСС и това да наложи съдебният съвет да разгледа отново по същество случая, обясни Стоилов..

Производството в КС пък трябва принципно да установи правомощията на министъра на правосъдието по линия на предсрочното освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които водят до уронване на престижа на съдебната власт.

„Явно нормата на цитираната разпоредба е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС“, отбеляза Стоилов във връзка с гласуването, което не беше единодушно. Той посочи, че сегашното определяне на искането му като недопустимо води до заключението, че само другите членове на съдебния съвет могат да инициират такава процедура, „а това противоречи на идеята за баланса и взаимния контрол между властите“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама