Депутатите си запазиха високите заплати

17:30, 03 авг 21 / Политика 25 3622 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутатите от временната комисия за изработване на проекта за правилник за дейността на Народното събрание решиха да не намаляват заплатите си. Причината - трябвало да се проведе по-широк дебат по темата.

Предложението за рязък спад във възнагражденията бе внесено от лидера на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова и трябваше да се установи на 1 570 лв. месечно, вместо досегашните 4 728 лв. Всички присъстващи на заседанието народни представители обаче се въздържаха при гласуването и така остава старото положение. БСП пък предложиха те да се замразят.

Депутатите на състезание по законопроекти

Разбирам желанието на г-жа Манолова да се намалят заплатите на депутатите. Заплащането се движи от три минимални заплати нагоре навсякъде в ЕС. Навсякъде има и различни бонуси към заплатите, даже някъде имат обезщетение, за да се върнат към начина си на живот, след като изтече мандатът. Не знам дали г-жа Манолова изобщо знае как се образуват заплатите в държавната администрация. 1 500 лв. е заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация“, каза председателят на парламента Ива Митева, цитирана от OffNews. 

Митева допълни, че има решение заплатите на премиера и министрите да се обвързват с тези на депутати и председателя на Народното събрание, което ще рефлектира дори върху възнагражденията на експертите. Това според нея означавало, че един експерт ще взема 100-200 лв., което е пълен популизъм. Днес се обадили двама души да питат дали трикратното намаление ще бъде прието, за да си подадат оставките.

Парите в плик ще се превеждат по банков път

Все пак бе гласувано предложението в специален регистър народните представители да отразяват колко са получили от парите в плик, които са 2/3 от депутатската заплата и се дават, за да може от тях да се плаща на сътрудници, за помещения и други партийни дейности. Тези пари ще се превеждат по банков път.

Все още не е ясно дали парламентът ще работи през седмица

Все още обаче не е ясно дали Народното събрание ще заседава всяка седмица, както в момента. Миналата седмица Ива Митева предложи по време на председателски съвет работата му да бъде разделена - комисии, сесии и парламентарен контрол. Според нея това ще помогне за създаване на нормални условия за законодателна работа и създаването на обмислени и качествени закони вместо среднощни заседания и спадащ кворум.

Засега такава възможност не е включена в работата по Правилника за работа на Народното събрание, но идеята е поставена на обсъждане и срещна значителен отзвук сред повечето политици. 

Депутатите се отказаха от лятната си ваканция

Миналата седмица път депутатите се отказаха от лятната си ваканция. По закон тя е от 1 до 31 август. Останалите ваканции, които те ползват са от 22 декември до 10 януари и 10 дни по Великденските празници от Велики петък включително. Тогава те отново се отказаха от ваканцията си, за да може да минат в парламента колкото се може повече законопроекти преди да бъде разпуснат. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама