Третият карантинен хотел за туристи ще е в София

16:54, 31 юли 21 25 3068 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В момента по българското Черноморие има два карантинни хотела, работи се за въвеждането и на трети в София. Това обяви пред Нова телевизия министърът на туризма Стела Балтова. “Успяхме да създадем здравен протокол, в който е заложено споразумението за карантините хотели по морето. Има два хотела - един на Северното и един на Южното Черноморие. Работим и за въвеждането на карантинен хотел в София”, посочи тя.

Създаването на карантинни хотели бе настояване на някои браншови организации в туризма - още през юни браншовици от Северното Черноморие поискаха да се определят бази за отдих, които ще останат затворени, но ще могат да се използват за настаняване на туристи, заразени с коронавирус, какъвто модел прилага Гърция.

Министър Балтова посочи, че в хотелите по морето се работи изключително дисциплинирано. Тя сподели, че е била на обиколка по Южното Черноморие, където едва са успели да намерят стая, в която да я настанят. “Не съм удовлетворена от броя на ваксинираните в сектора, но правим всичко възможно. В три града - Поморие, Слънчев бряг, Несебър, бяха открити ваксинационни центрове буквално на площада. Във всички РЗИ има от четирите вида ваксини, като работещите в туризма са с приоритет”, обясни тя.

Държавата не успя, ама пандемията ги върна

Междувременно телевизионни репортажи показаха препълнени от туристи плажове и по северното, и по южното Черноморие. „Сезонът върви добре, повечето хотели са пълни. Възниква въпросът на каква цена и за колко дълъг период. Имаме съвсем малко неотворили хотели. Интересно е, че се променя самият профил на туристите. Преди разчитахме на чартърен туризъм, а сега курортите са пълни с местни автомобили, което изважда нов проблем на дневен ред - местата за паркиране. Хотелите са доста комбинативни и гъвкави“, заяви председателят на варненската туристическа камара Илин Димитров пред Нова телевизия. По думите му мерките срещу коронавируса се спазват, а броят на заразените е сравнително нисък. Влошава се обаче ситуацията с недостига на персонал.

От 1,2 млн. места за настаняване, всички са заети. Преобладават туристи от Германия, Австрия, Естония, Чехия, Словакия, Русия, Беларус, Израел, Румъния и разбира се, нашите сънародници. Навсякъде имаме туристи, дори и малките градчета са пълни“, коментира и областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова. Тя посочи, че до този момент на летище Бургас има 2700 полета. Очаква се до края на сезона те да бъдат около 7600, пише „Сега“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама