Сърбия, Северна Македония и Албания без граници от 2023 г.

15:25, 29 юли 21 / Свят 25 3963 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Между Сърбия, Албания и Северна Македония няма да има граници от 1 януари 2023 г., продължава работата по изграждане на единен пазар и достигане на вишеградски стандарти, а взаимодействието в региона ще е насочено по-малко към миналото и повече към икономиката и бъдещето.

Такива резултати очакват трите държави, които днес подписаха пакет от документи на Икономическия форум за регионално сътрудничество в Скопие, пише „Дневник“.

Лидерите Александър Вучич, Еди Рама и Зоран Заев дадоха силен сигнал, че проектът им за регионална интеграция не е само на думи и започва нова ера на сътрудничество между трите държави.

България запазва ветото си към Северна Македония

Стъпките към интеграция безпокоят някои наблюдатели в региона и в Европа, които ги смятат за обслужване преди всичко на сръбските интереси. Според по-крайните оценки това е опит за възраждане на Югославия заедно с Албания, който само ще отдалечи Западните Балкани от Обединена Европа.

Open Balkan, както е новото име на известнака като „Мини Шенген“ инициатива, обаче според Вучич, Заев и Рама не е проект, алтернативен на Европейския съюз, а символизира нежеланието да се задоволяват с буксуващата евроинтеграция.

Покана към България

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви днес, че България е добре дошла да се присъедини към инициативата „Отворени Балкани”.

Той сподели, че преговорите с България за намиране на решение по отворените въпроси и преодоляване на ветото за ЕС ще продължат веднага след сформирането на правителство в София, предаде БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама