15-годишно момче стана донор и спаси петима души

15:20, 29 юли 21 25 3404 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

15-годишно момче в мозъчна смърт стана донор и даде шанс за живот на петима души, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Три от трансплантациите са извършени у нас след донорска ситуация, реализирана от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Расте броят на българите с позитивна нагласа към донорство

Единият от реципиентите е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Той е претърпял успешна чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия в София. Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил други две успешни трансплантации на бъбреци, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на всички органи е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

Трансплантациите в България - напът да бъдат окончателно спрени

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.

От началото на годината досега 7 души са станали трупни донори у нас. От трупен донор са направени 9 бъбречни, 6 чернодробни и една сърдечна трансплантация. Има и 11 трансплантации на бъбрек от жив донор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама