Проектът „Белене“ - препъникамъкът в преговорите за кабинета

19:21, 27 юли 21 / Политика 25 2669 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Като проблем, който може потенциално да препъне бъдещото правителство, се очертава недовършеният проект за АЕЦ „Белене“.

В рамките на продължаващите разговори около общата програма на новото управление днес „Има такъв народ“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“ обсъдиха темата за енергийните приоритети. 

От коментар на депутата Арман Бабикян, който представляваше „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ на разговорите, стана ясно, че те и формацията на Слави Трифонов са противници на проекта. Вместо това предпочитат да се изгради 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Бабикян бодро обяви, че е налице над 90 процента съвпадение с програмата на „Има такъв народ“. „С лека ръка не можем да говорим, че всичко е блеснало като жито и ние вървим бодро напред. Но принципни, тежки разминавания нямаме“, обясни той. И допълни: „След като имаме толкова съвпадения, жална му майка на бъдещия министър“.

По думите му двете формации са на едно мнение за нуждата от диверсификация на газовите доставки. „Не тези, които разбира г-жа Теменужка Петкова (бившият енергиен министър в кабинета „Борисов 3“ – бел.ред.), защото тя разбира обикновено не източниците, а маршрутите, иначе пренася един и същи газ“, посочи Бабикян, цитиран от „Сега“.

Като общи разбирания той открои още въвеждането на смарт домовете; интелигентните електроенергийни мрежи; стимули за електромобилите; конкретни срокове, в които да се разделим с дизела.

И „Демократична България“ против проекта „Белене“

И „Демократична България“ е категорично против проекта АЕЦ „Белене“ и няма как да го подкрепят. Позицията е същата и за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Енергийният отрасъл е изключително болен и са нужни много смели и радикални реформи, заяви Владислав Панев от „Демократична България“. По думите му на енергийната борса в момента цените за промишлените потребители са над 200 лева за мегаватчас, което са рекордни нива.

Пенев уточни, че реформите трябва да бъдат за либерализация на пазара, за улесняване на чисти и евтини производители на електроенергия. Според него по света токът е изключително евтин, предаде БТА.

Препъникамъкът – БСП

Тук обаче изниква препъникамъкът – БСП, от която очакват да се включи в парламентарното мнозинство, от години ратува за завършването на атомната централа. Това бе и част от предизборната програма на социалистите с приоритет в областта на енергетиката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама