Тристранката се сблъска с депутатите за пенсиите

13:42, 26 юли 21 25 2945 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна рядко единодушие между синдикати, работодатели и правителство на тема пенсии. Всички подкрепят варианта за преизчисление на пенсиите с по-висок коефициент на тежест за всяка година осигурителен стаж. В предложението на служебния кабинет той трябва да се повиши от 1 октомври от 1.2 на 1.35. Така обаче социалните партньори се сблъскват с разнобоя в парламента, където има два проекта с друг механизъм на преизчисление - с осигурителния доход от 2018 г.

От октомври няма да има пенсионери под линията на бедност

Синдикатите дадоха да се разбере, че намират идеите на депутатите за неприемливи. По-високият осигурителен доход се счита за произволна база за преизчисление, несвързана с индивидуалния осигурителен принос на човек. За разлика от него, преизчислението с по-висок коефициент за стажа отразява именно този принос, освен това залага по-високи пенсии и за бъдещите пенсионери. През коефициента ще бъдат увеличени всички пенсии, докато през осигурителния доход - само около 75% от тях. Коефициентът е и по-логичен, тъй като за неговото увеличение вече веднъж бе постигнато съгласие и то беше заложено в кодекса за социално осигуряване, докато финансовият министър Владислав Горанов не го премахна.

На въпрос как ще коментират различните виждания на депутатите, Радосвет Радев от Българската стопанска камара припомни, че синдикатите и бизнесът имат подписано споразумение с правителството, независимо какъв е неговият състав. И той, и президентът на КНСБ Пламен Димитров напомниха, че отпреди априлските избори настояват за актуализация.

Депутатите на състезание по законопроекти

Дребни различия по отделните предложения все пак има, но заложените от кабинета промени се считат за приемливи, стана ясно от брифинга. КНСБ например иска минималната пенсия еднократно да се увеличи до размера на линия на бедност и оттам нататък да се наслагват допълнителните механизми с преизчисление и пр. С актуализацията тя трябва да се увеличи от 300 на 340 лв. от 1 октомври. Таванът на пенсиите се вдига на 1500 лв. при 1440 лв. сега. Социалната пенсия става 170 лв. при 148.71 лв. сега. Всички неработещи пенсионери над 65-годишна възраст трябва да получат добавки, за да няма от октомври възрастни под линията на бедност.

МАКРОРАМКА

Синдикати и бизнес подкрепят и цялостната макрорамка за актуализацията, както и философията да не се върви към реформаторско рязане на разходи в трудна и преполовена година. Фирми и представители на работниците считат за правилен подхода новите разходи от 1,8 млрд. лв., които кабинетът предлага, да с подсигурят през допълнителни приходи в размер на 2 млрд. лв. и дори леко да се свие дефицитът - с неизразохдвания плюс от 200 млн. лв. или 0,5% от БВП.

Тристранката счита за добро и конкретното разпределение на допълнителните разходи по функции - с парите се осигуряват приоритетно разходи за подпомагане на бизнес, работници и здравеопазване при евентуална тежка нова вълна на коронавируса, както и голямото перо - актуализация на пенсиите. Имаше и по-лоши вариантни за актуализация, с допускане на необходимост от нов дълг, хубаво е, че не се стига дотам благодарение на усилията на бизнеса, НАП и митниците, коментира председателят на БСК Радосвет Радев, пише „Сега“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама