Според Михаил Константинов съставът на ЦИК е определен манипулативно

10:42, 26 юли 21 25 2764 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) бе определен манипулативно, а машините отказаха до 600 000 българи да гласуват на последните избори. Тези спорни твърдения обяви шефът на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов броени дни, след като стана ясно, че служебният министър на транспорта Георги Тодоров е насрочил неговото отстраняване от борда на държавната фирма за 16 август. „Информационно обслужване“ извършва преброяването на изборните резултати. Константинов твърди, че ГЕРБ е трябвало да има петима членове от 15-те в състава на ЦИК, но е получила 4-ма заради „забележителни манипулации“.

Малки лъжи и манипулации

В студиото на БНТ Константинов започна отдалече с история за малки и големи лъжи. Първо, посочи една „малка лъжа” и риторично попита на кое място e България по смъртност от Covid в света и отговори, че половината хора казват, че сме на първо място. „Ние в Европа сме на пето място, как ще бъдем тогава на първо в света”, контрира той.

Отстраняват Михаил Константинов от „Информационно обслужване“

След това започна историята за потенциалните манипулации в състава на ЦИК. „Как обаче съставът на ЦИК бе определен. Той е 15 души, което също беше един от елементите на манипулацията. Съставът, грубо казано, бе сформиран по следния начин: Има проведени парламентарни избори, резултатите са известни и вие вече на база на тези резултати казвате какви ще бъдат правилата на играта. Това е абсурд! Правилата се казват преди изборите, преди да е проведено състезанието. Не може, когато състезанието е проведено да казваш този кон печели, защото е кафяв”, каза Константинов.

След това той влезе в детайли и припомни, че 1 май е обнародван указ за промени в Изборния кодекс, който регламентира състава на ЦИК. Въз основа на него от 15 души състав на комисията, ГЕРБ взима 4-ма членове. „По всички правила на математиката, ГЕРБ трябваше да има 5 членове, но има обаче 4 със забележителни манипулации”, твърди Константинов. „Беше даден един вариант на метода, при който ГЕРБ да загуби. Формулата е много проста, казва се, че при равни остатъци печели по-малката партия. Никога не е имало такова нещо”, уточни той.

Константинов посочи, че до преди промените в Изборния кодекс при такава ситуация на равни остатъци мандатът се разпределя с жребий, а не е даван на по-малката партия. Той обаче направи уговорката, че „ЦИК е напълно законно конструиран, резултатите от изборите са точно тези, които са, но съставът на ЦИК бе определен манипулативно”. Константинов добави, че това не е довело до промяна на резултатите от електоралния вот, но „не прави лъжата по-малка”. Той каза още, че всеки който се интересува по въпроса, може да се обърне към него, за да му предостави написан от него доклад по казуса, пише „Медияпул“.

Машините отказали до 600 000 души да гласуват

Другото спорно твърдение, което лансира на изпроводяк Константинов, е, че въвеждането на задължителен машинен вот е отказало 600 000 българи да гласуват на изборите на 11 юли. „На 11 юли изборната активност падна на 41%. Като в секциите, където имаше машини, бе 38%, а в секциите, където нямаше бе 55%. Да ви прави впечатление разликата 38% и 55%, това не е 38% и 39%. Преди това имаше четири избора с машини и хартии, неизменно винаги 27% от хората избираха машини и останалите 73% избираха хартията. Така че категорично българският народ избягва да гласува с машини, когато има избори. В случая той избра като 600 000 по-малко гласуваха”, смята професорът.

Просто ние лишихме около половин милион души от глас, това е по моя вътрешна оценка. Какво се промени в сравнение преди 3 месеца - ами задължителното машинно гласуване е новото. Колко са гласували по-малко 600 000, айде 100 000 били на море, нека 200 000 да са били, това означава, че 400 000 - 500 000 бяха лишени от глас. Това го видяхме от хора, които казват: „Аз не искам да гласувам с машини“. И това е тяхно право. И още веднъж да повторя - в Европа машинно гласуване няма, никъде с изключение град Брюксел. Освен това там, където имаше машини ги изхвърлиха”, продължи Михаил Константинов.

Паметник като на супермен за вътрешния министър

На въпрос на водещия Георги Любенов дали този отлив от 600 000 души не се дължи на акциите на вътрешния министър Бойко Рашков, които са озаптили купуването на вот, Константинов се оказа песимист.

Аз съм математик и говоря само верни неща. Такова ми възпитанието, което не пречи да кажем и черната страна на нещата - 600 000 души по-малко. Ако искате да ми кажете, че вътрешният министър е изплашил 600 000, направо да му построим паметник като супермен”, каза професорът. Той посочи и две предимства на машините - първо няма недействителни гласове и второ по-бърза обработка на изборния резултат.

Константинов подкрепил махането му от „Информационно обслужване“

По повод насроченото общо събрание на акционерите на „Информационно обслужване” с дневен ред смяна на Михаил Константинов и Валери Борисов, Константинов заяви, че той е подкрепил инициативата.

„Аз гласувах за това нещо. Ние получихме от министъра на транспорта указание да свикаме съвета на акционерите с цел освобождаване на двама човека от управата на ИО - моето и на председателя Валери Борисов. Аз гласувах естествено да се свика, защо да не се свика. Принципалът го иска, свиква се. Така че в някакъв смисъл аз го гласувах това решение”, каза той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама