Манолова и „Има такъв народ“: Правителство ще има

12:04, 24 юли 21 / Политика 25 3517 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Сигурна съм, че ще има правителство. Това заяви Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ след разговори с най-голямата парламентарна партия „Има такъв народ“. 

В началото на срещата двете партии демонстрираха позитивно отношение една към друга. А по-късно те определиха разговорите като конструктивни, защото са успели да са разберат за общи политики.

Малко е шашаво да правим среща с хора, с които сме били заедно на площадите. Ясно е, че искаме едно и също. Аз не очаквам да има някакви разминавания за основните цели. В крайна сметка сме тук заради това, което искахме на долу на улицата“, заяви самоуверено Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ още в началото на срещата, като поясни, че в момента по-скоро двете формации просто ще стиковат позициите си. 

От своя страна Мая Манолова благодари за инициалните разговори от страна на партията на Слави Трифонов, за това, че са се съобразили с тяхното настояване да има публични консултации в парламента. Според нея именно Народното събрание е най-публичната сграда. Факт е, че ние работим отдавна и добре заедно. Имаме си доверие, затова и си говорим обикновено направо. Ние идваме, както правилно каза, буквално от улицата и площадите“, подчерта Манолова. 

Правителство без „дългата ръка на ДПС и ГЕРБ“

Според лидера на обединението най- важното е следващият кабинет да получи на първо място подкрепа на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Ние сме срещу дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Това е очакването и на хората“, обяви тя, като подчерта, че според тях няма страшно да има правителство на малцинството. Ще бъде здравословно ДПС не просто да стои далеч от правителството, но и от всички властови позиции“, изтъкна Манолова като приветства намерението на „Има такъв народ“ да поеме отговорност за излъчване на кабинет.

Тошко Йорданов пък отново подчерта, че никой не очаква нито ГЕРБ, нито ДПС да са в кабинета.

Единомислие по редица теми

След срещата от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ обявиха, че са получили пълна подкрепа за приоритетите, зад които стоят. А именно: преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, подкрепа за семействата с деца, пряка финансова подкрепа за малките и семейните фирми, както и самоосигуряващите се лица. Единомислие има и за прилагането на съдебната реформа, ограничаването на властта на главния прокурор и извършването на смени във ВСС. От партията на Манолова подчертаха, че ще настояват темата с ревизията и антикорупция да бъдат приоритетни. Те ще настояват и за сериозна реформа в здравеопазването - да бъдат отменени лимитите, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, а болниците да не бъдат търговски дружества.

От „Има такъв народ“ отбелязаха, че имат много малко различия в детайлите, които щели да бъдат изчистени от техните експерти. 

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ бяха категорични, че по време на срещата не е бил коментиран персонален състав на проектокабинет, но и те самите не желаели властови позиции.

Припомняме, че вчера „Има такъв народ“ проведе среща с „Демократична България“, от която стана ясно, че двете формации сближават позиции и гледат в една посока. 

По-късно днес (14 часа) от партията на Слави Трифонов ще се срещнат и с БСП. В неделя от 11 часа пък ще разговарят с ДПС. Всички разговори ще се водят в сградата на парламента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама