Поне двама от протестите са подслушвани неправомерно

11:00, 24 юли 21 / Политика 25 2804 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност и е извън протестите. Това заяви Огнян Стоичков от Националното бюро за контрол на СРС-тата в ефира на БНТ. 

Година от началото на антиправителствените протести

По думите му в момента са в ход още 6 проверки, за които имат информация, че са прилагани СРС-та спрямо лица, участващи в протестите. Той отбеляза, че те обхващат повече лица. Стоичков уточни, че в последния месец и половина - от 20 май до 7 юли в Бюрото за контрол на СРС-тата са постъпили 80 сигнала на граждани, които твърдят, че участвайки в протестите, спрямо тях са използвани незаконни средтва за подслушване. Ние за този месец и половина сме извършили 45 проверки по тези сигнали. Остават почти още толкова. Темата със специални разузнавателни средства е винаги отворена и това е така, защото винаги се задават повече въпроси, отколкото се получават отговори, коментира Огнян Стоичков.

Политически лидери не са били подслушвани, разследването е прекратено

По отношение на констатираното неправомерно използване на СРС-та, от Бюрото са сезирали компетентните органи по закон. „На 9 юли те са получили уведомление за нашата позиция, защото ние сме длъжни по закон да сезираме главния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, ВСС и министъра на правосъдието. Съобразно тяхната компетентност, ако те решат, ще предприемат необходимите действия. Разбира се, докладваме и на парламента“, добави той и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще съдейства в среда, която ще запази класифицираната информация.

Комисия ще разследва полицейското насилие на протестите

Стана ясно и известното вече в публичното пространство - че СРС-та спрямо протестиращи са били прилагани на основание архаични текстове - че са готвили преврат. Според Стоичков това е колизия със Закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации дори е разрешителен. По думите му в случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС-та.

И протестиращи са били незаконно подслушвани

Това е първият случай, в който Бюрото открива нарушения на правата на протестиращите миналото лято. С констатицията си държавният орган на практика опровергава прокуратурата, която обяви преди дни, че няма такива случаи. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков тогава заяви, че има „подслушване на стотици български граждани“ и че „са положени големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС“. Днес говорителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова пък отново подчерта, че политици, журналисти и обикновени хора не са били подслушвани. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама