България започна с три победи на игрите в Токио

18:00, 24 юли 21 / Спорт 25 3754 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С три победи започна българското участие на олимпийските игри в Токио 2020. Две от тях постигна първият български състезател, който по програма имаше участие в надпреварите - Полина Трифонова в тениса на маса.

На старта на турнира тя отстрани с 4:1 гейма (-8, 8, 6, 5, 10) представителката на Камерун Сара Ханфу след 38 минути игра в предварителния кръг. След това Трифонова отстрани в първия кръг Сара де Нуте (Люксембург) след много тежък мач, продължил 1:02 ч. и приключил в 23:00 ч. местно време. Българката спечели с 4:3 (-6, 6, -4, -8, 10, 9, 8), като осъществи впечалтяващ обрат от 1:3. Накрая получи възможност за 4 поредни мачбола при 10:6 и спечели третия.

Във втория кръг тя ще играе срещу китайката Сяосин Ян (№25 в основната схема), която се състезава за Монако. Мачът между двете е на 26 юли от 6 ч. сутринта наше време. Трифонова е едва третият български представител в тениса на маса на олимпийски игри след Мариано Луков (Сеул`88) и Даниела Гергелчева (Барселона`92).

Олимпиада насила - без блясък, но за печалба

Полина Трифонова е едва третата българска представителка в тениса на маса на олимпийски игри. 29-годишната спортистка от Кубрат дълги години тренира в Украйна. След размириците в град Донецк през 2014 г., тя решава да се премести в Германия, където се подготвя за участието си в Игрите.

През 1988 г. в Сеул България е представена от Мариано Луков и Даниела Гергелчева, която участва на олимпийски игри и през 1992 г. в Барселона.

Пълна програма на българите в Токио

Снимка: БГНЕС

Янислав Герчев също стартира с победа

С победа стартира и първият от тримата български джудисти на олимпийските игри - Янислав Герчев. Той надделя с чиста победа „ипон“ в 38-ата секунда на продъжението от двубоя си с панамериканския шампион Ленин Пресиадо (Екв).

На 1/8-финалите обаче двукратният европейски вицешампион (2017, 2018) загуби отново след продължение. След равностойна схватка с вицешампиона на Игрите на Азия и Океания Юн Вей Ян (Тайв) той отпадна след „ипон“ 1:29 мин. след началото на допълнителното време. Това бе второ участие в олимпийски игри на Герчев, който в Рио`16 отстъпи също на 1/8-финалите.

Българското участие в олимпийския турнир по джудо продължава на 26 юли, когато Ивелина Илиева ще излезе на татамито в първия кръг в кат. 57 килограма срещу трикратната шампионка на Африка Гофран Хелифи (Тунис).

Снимка: БГНЕС

Сестри Стоеви загубиха от от южнокорейките Сойонг Ким и Хийонг Конг

Двукратните европейски шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви пропуснаха да реализират мачбол и загубиха първия си мач от гр.D при женските двойки с 1:2 (21, -12, -21) от южнокорейките Сойонг Ким и Хийонг Конг. Сестрите от Хасково водеха убедително през целия първи гейм, но накрая допуснаха обрат и все пак спасиха геймбол и го затвориха на 21 т. След това обаче корейките нанесоха своя удар във втората част, която взеха убедително с 21:12 т. Третият гейм също вървеше в полза на азиатките, но Стоеви стопиха пасив от 4 точки и достигнаха до мачбол при 21:20 и свой сервис. За съжаление, след това те загубиха три поредни точки, а с това и мача след общо 70 минути на корта.

В другия мач от гр. D фаворитките - Цин Чън Чън и И Фан Дзиа (поставени под №2 в турнира) разгромиха с 2:0 (6, 10) тайландките Кититаракул и Праджонджай. Именно срещу китайския дует, който е световен шампион за 2017 г., е мач №2 на Стоеви (на 26 юли), които трябва да гонят задължителна победа, за да запазят шансове да се класират на едно от първите две места в групата, изпращащо в директните елиминации, пише „Сега“.

Снимка: БГНЕС

Приключи участието на единствения ни представител в гимнастиката Дейвид Хъдълстоун

Междувременно единственият ни представител в гимнастиката Дейвид Хъдълстоун приключи своето участие в олимпийските игри. Роденият в Нидерландия национал игра във втората ротация на многобоя при мъжете и след нея заема 37-о място, докато за финала се класират само първите 24-има.

20-годишният Хъдълстоун игра с травма в десния крак, която доведе и до няколко груби грешки, включително и падания при изпълнение на съчетанията си на успоредка и кон с гривни. В крайна сметка той събра сбор от 74.265 точки, след като получи 12.433 на земя, 11.000 на кон с гривни, 12.200 на халки, 14.000 на прескок, 13.166 на успоредка и 11.466 на висилка.

„Самото състезание не протече така, както пожелах. Подготовката преди Олимпиадата беше доста добра, но на самата Олимпиада. Не беше така. Не мога да кажа, че съм недоволен, защото това ми е първа олимпиада. Щастлив съм, че съм тук. Знам през какво съм минал, за да стигна до тук. Това е една първа крачка за мен, за да стигна върха“, коментира Хъдълстоун.

Светът е Олимпиада: Откриха Токио 2020 без публика

Снимка: Български олимпийски комитет

Любомир Епитропов отпадна в сериите на 100 м бруст

И първият ни представител при плувците, който започна участие на игрите в Токио - Любомир Епитропов, не успя да се класира за 1/2-финалите на 100 м бруст. Той завърши на четвърто място в своята квалификационна серия 3 с резултат 1:00.71 мин., на 69 стотни след победителя - Мати Матсон от Финландия (1:00.02 мин.). Епитропов записа най-бавна стартова реакция в серията си - 0.68 сек, заедно с австриеца Бернхард Райтсхамер, който обаче навакса по-добре и завърши втори, на 0.39 сек. след Матсон. В общото подреждане Епитропов даде 32-ро време от 47 финиширали в пресявките. За 1/2-финалите се класираха първите 16 плувци.

Чувствах се добре, но не съм доволен от постижението си. Подготвям се за 27-ми юли за 200 метра, все пак това ми беше първият старт. Напрежение не е имало, очаквах да съм по-притеснен, но се чувствах спокоен като на републиканско първенство. Няма да има голямо напрежение на 200 метра. Ще се помъча да покажа най доброто от себе си. Малки детайли мога да подобря, ще поговоря с треньора ми и ще изберем най-добрата стратегия, коментира Епитропов пред БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама