Ива Митева ще бъде председател на парламента

11:06, 21 юли 21 / Политика 25 2414 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Народните представители избраха Ива Митева от „Има такъв народ“ за председател на парламента. За кандидатурата й гласуваха 137 депутати, 99 се въздържаха, против беше само Георги Кадиев от ПГ на БСП. За Митева бяха „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме“, както и ДПС. ГЕРБ и БСП гласуваха с въздържал се. Другият кандидат за поста бе Кристиан Вигенин от левицата, който не успя да събере достатъчно подкрепа.

Народното събрание заема първостепенно място в държавната система, определя основните политики. Народното събрание упражнява парламентарен контрол. Силен парламент означава прямо отношение към народа, постоянно търсене на отговорност от членовете не Министерски съвет“, заяви Ива Митева от трибуната, след като бе избрана за председател, цитирана от БГНЕС.

Ние, народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани. Трябва да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали“, предупреди тя депутатите и ги призова да работят за изпълнение на обещанията им към хората в периода на предизборната кампания.

Законодателство за по-висок стандарт на живот, законодателство за по-добро здравеопазване, за постигане на реална съдебна реформа“, призова председателят на парламента и пожела на новите депутати: „Попътен вятър и успех“. 

Зам.-председателите

До Митева на президиума ще бъдат Виктория Василева от „Има такъв народ“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от „БСП за България“, Мукаддес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Татяна Дончев от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама