Сигнал от ЕК: Отчетността на главния прокурор остава проблем за България

18:06, 20 юли 21 / Политика 25 2577 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България, се казва в доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни. В него се допълва, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили, предаде БНР.

Като конкретен пример се дава отмяната от Конституционния съд на закона за отчетността на главния прокурор и неговите заместници. В резултат стои предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор, се подчертава в документа.

Остава и загрижеността за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за конституция. Посочва се, че главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на ВСС продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил през април миналата година.

Янаки Стоилов предложи предсрочното освобождаване на Гешев

Има и безпокойство за назначенията на съдиите на по-високи позиции, които, според Комисията, не се извършват по прозрачна процедура. 

От институцията отчитат, че дигитализирането на правосъдието все още е назад. Има проблеми с ефективността на мерките, свързани с интегритета на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетелите, където няма специална регулация.

Отново се отбелязва ниският процент на окончателните присъди по високите етажи на властта.

Пандемията засегна икономически медийния плурализъм и защитата на журналистите, особено в регионалните медии, но няма специфични мерки в тяхна подкрепа, се казва в доклада. Отчита се също, че е стеснено пространството за гражданското общество.

В текста не се споменават американските санкции по закона Магнитски, наложени срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Българската прокуратура оцени доклада като реалистичен

Ръководството на прокуратурата оценява доклада като реалистичен, се посочва в официалната позиция на държавното обвинение, без да се споменава и дума за недосегаемостта на главния прокурор Иван Гешев.

За сметка на това оттам отчитат като удовлетворяваща дадената от ЕК положителна оценка за наличието на „засилената дейност по разследване“. Според държавното обвинение тя потвърждава приноса на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратура за увеличаване на делата по отношение противодействието на корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Като положителна се приема и оценката за постигнатия напредък относно финансовото и кадрово обезпечаване на специализираното правосъдие. 

Прокуратурата отбелязва и че за втора година ЕК не предсатвя доклад по мониторинга на България. Този механизъм обаче не е отпаднал. За българската институция обаче това е „показателно за неотменимостта на постигнатия напредък в областта на реформата на правосъдието и противодействието на организираната престъпност и корупцията“.

Оттам отчитат още, че е предизвикателство отчетеното от ЕК, че „окончателните присъди по нашумели дела остават ниски и в това отношение остава да бъде създадена стабилна практика от окончателни присъди“. А причината за това е заради „тежкия формализъм в наказателния процес у нас“ и това, че наказателното законодателство не е актуализирано съобразно новите реалности.

Прокуратурата дава обещание и занапред да допринася за реформата в съдебната система и да отстоява независимостта ѝ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:13, 23 юли 21

От Европа искат спецпрокуратура,а нашите искат да я закрият.Каква ли ще я бъде?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама