Спецпрокуратурата: Васил Божков е искал да окървави протестите

12:05, 20 юли 21 25 3307 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бизнесменът Васил Божков, който от месеци е в Дубай, е ръководел престъпна група, която е целяла да окървави протестите. Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително,  това съобщиха от спецпрокуратурата.

Събраните доказателства към момента показват, че за реализиране на престъпния план, под ръководството на Васил Божков, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“ в София да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите.

Борисов и Божков заговориха за срещите си със Слави

От прокуратурата са използвали множество СРС-та, в резултат на които са изготвени над 50 веществени доказателствени средства. Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността.

Като обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и Васил Божков като ръководител и организатор на престъпната група. Заради това до компетентните органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама