Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

09:20, 09 юли 22 25 2976 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам. Това един от най-големите мюсюлмански празници, който се свързва със силата на вярата и се ознаменува с жертвоприношението на животно като израз на благодарност към Всевишния. Символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Курбан байрамът отбелязва края на хаджа (поклонничеството) в Мека. Тъй като мюсюлманският календар следва лунните цикли, байрамът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, като е 70 дни след Рамазан байрамът.

Наричат Курбан байрам празник на милосърдието и прошката. Основната му цел е да сближи общността на хората, изповядващи исляма. Празникът продължава 4 дни като акцентът е поставен на първия ден, когато мъжете се събират на празнична молитва – байрам намаз и се коли курбанът.

Отбелязването на Курбан байрама чества един сюжет, залегнал в основата на трите аврамически религии - юдаизъм, християнство и ислям, а именно Аврамовата жертва. В ислямската традиция това е Ибрахимовата жертва по името на пророка Ибрахим, който трябвало да пожертва за бога най-скъпото си – своя син Исмаил, но Аллах в последния момент заменил момчето с овен.

Дните на байрама официално се определят като неработни за мюсюлманите.

Радев отправи пожелания за здраве, мир и разбирателство

Президентът Румен Радев поздрави българската мюсюлманска общност по повод настъпването на празника Курбан Байрам. Държавният глава отправя благопожелания за здраве, мир и разбирателство и изразява убеденост, че дните на големия празник отново ще са основание за проява на доброта, състрадание и солидарност с всички нуждаещи се от подкрепа.

Президентът отбелязва и че Курбан Байрам е повод за следване на традиционните за българския народ религиозна толерантност, разбирателство и уважение. Празникът е и източник на споделена радост от неговото отбелязване с близки, приятели и съседи, посочва още държавният глава в своето поздравление към мюсюлманската общност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама