Преместваем стадион - вече е възможно

12:30, 19 юли 21 / Спорт 25 2699 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Край столицата Доха се изгражда първият в историята на Мондиалите стадион, който ще бъде съборен веднага след Световното първенство по футбол през 2022 година.

„Рас Абу Абуд“ ще е домакин на 7 мача от Световното първенство – до четвъртфиналите на надпреварата. Първенството ще се проведе от ноември до декември следващата година.

Някога на това място е имало тихо крайбрежие, на което посетителите са се наслаждавали само на звуците от вълните в Персийския залив. Скоро обаче там ще има 40 000 крещящи фенове. Катарският стадион „Рас Абу Абуд“ е изграден от 974 контейнера от рециклирана стомана, взети от корабното пристанище в Доха. Числото символизира телефонния код на Катар. Контейнерите са проектирани да могат да се транспортират както по въздух, така и по море. А когато се обединят, те се стават здрава конструкция. 

Новият стадион цели да изпълни обещанието на организаторите да има устойчивост и грижа за околната среда. След приключване на турнира много части от арената - включително всички подвижни седалки, контейнери и дори покривът - ще бъдат демонтирани. Идеята е да може да се използват и за други спортни събития в Катар или чужбина. Стадионът с 40 000 места може да бъде демонтиран изцяло, а след това транспортиран и построен наново в друга държава. А може и да бъдат построени два стадиона с по 20 000 места“, каза пред CNN Мохамед Ал Атуан, ръководител на проекта за „Рас Абу Абуд“. „Наистина всички части могат да бъдат дарени на страни, нуждаещи се от спортна инфраструктура. Това е красотата на стадиона - възможностите за продължаването на наследството са безкрайни“, добави той. 

В доклад на FIFA през юни се изчислява, че Световното първенство през 2022 г. ще произведе до 3,6 милиона тона въглероден диоксид, което е с 1,5 милиона тона CO2 повече от турнира през 2018 г. в Русия. Независимо от това, държавата от Персийския залив се ангажира да осигури неутрално спрямо въглерода Световно първенство чрез компенсиране на емисиите - преди, по време и след събитието.

Организаторите са обещали на световната футболна централа, че ще използват устойчиви строителни методи за изграждането на инфраструктурата на турнира. Целта им е да има „въглеродно-неутрално Световно първенство“. Те твърдят, че ще компенсират за изпуснатите емисии преди, по време на събитието и след него. Именно затова ще бъдат засадени дървета и растения около инфраструктурата на стадиона. 

Тежестта за намаляването на вредните емисии обаче не пада само върху организаторите. На участниците и феновете в шампионата също ще бъдат дадени препоръки как могат да допринесат за това. След като спектакълът приключи, Катар поема отговорността, че ще изгради на две мега слънчеви електроцентрали през следващите 10-15 години. 

За разлика от останалите седем стадиона, на които ще бъдат изиграни мачовете на Световното първенство през 2022 година, за „Рас Абу Абуд“ са използвани по-малко строителни материали. По този начин се намаляват и строителните разходи, а това съкращава и времето, необходимо за завършването му.

Всички стадиони в Катар, които ще бъдат арена на първенството, са оборудвани с високоефективни охладителни системи, които поддържат комфортна атмосфера, независимо от горещите температури навън.

Строителството на площадката с площ 4,8 милиона квадратни метра (450 000 квадратни метра) е започнало в края на 2017 г. и е планирано да завърши до края на тази година, пише CNN.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама