Гръмотевици и градушки в част от страната

07:00, 18 юли 21 25 2685 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Остава в сила жълтият код за опасни жеги в цялата страна. В седем области е в сила и предупреждение за гръмотевични бури, краткотрайни валежи и вероятност за градушки. Това са София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Времето ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над Западна България ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до полунощ на места ще превали краткотрайно, ще има и гръмотевични бури и условия за градушки. Ще духа до умерен, в Източна България и временно силен източен вятър. След обяд отново ще е горещо с максимални температури предимно между 32 и 37 градуса, малко по-ниски по морския бряг.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен източен вятър. Максимални температури 29-32 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до края на денонощието на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 25 градуса, на 2000 метра - около 18 градуса.

В началото на новата седмица въздушната маса над страната ще бъде неустойчива - ще има и слънчеви часове, но и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи с гръмотевици, ще има условия и за градушки. В понеделник явленията ще са главно над Западна България, във вторник - на повече места в Западна и Северна България. В понеделник вятърът ще е от изток-югоизток, предимно слаб, във вторник в Западна и Централна България ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили до умерен, в източните райони ще стане север-североизточен. Максималните температури в понеделник в повечето места ще са между 30 и 35 градуса, във вторник ще се понижат с още градус-два, сочи прогнозата на НИМХ. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама