Стоилов: Искането за отстраняване на Гешев ще постави на изпитание ВСС

10:19, 17 юли 21 25 2294 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да освободи главния прокурор. Това заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Това поставя на голямо изпитание самите членове на ВСС - да покажат дали са самостоятелни, дали са еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля във ВСС, а бих казал в много случаи определят и решенията на ВСС“, допълни той. „Каквото и да реши Висшият съдебен съвет, институционално трябва да го приема, а какви мотиви и коментари имам е личен въпрос“, каза още Стоилов.

Единствен ВСС може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е крайно, тъй като ако той потвърди това предложение, то вече трябва да стигне до президента, който издава указа както за назначаване, така и за освобождаване на главния прокурор“, уточни Стоилов.

Янаки Стоилов предложи предсрочното освобождаване на Гешев

Милева: Сигналът срещу Гешев преследва само политически цели

Сигналът срещу главния прокурор преследва само политически цели, заяви говорителят на Иван Гешев - Сийка Милева. Тя взе отношение веднага след участието на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов в БНТ.

Действията на изпълнителната власт грубо нарушават независимостта на съдебната власт“, каза Милева. „Свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват само политически цели“, добави тя. Милева отново повтори, че предложението до ВСС се внася в края на мандата на служебния кабинет.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама