Откриха част от смятания за унищожен архив на писателя Георги Марков

17:48, 16 юли 21 / Култура 25 2334 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ценно дарение от документи на писателя, публицист и дисидент Георги Марков е постъпило през май в Държавен архив – Перник.

Постъплението е предадено от Емил Първанов Ваклинов, братовчед на писателя по майчина линия, чиито корени водят до с. Мещица, Пернишко.

Документите са открити при личните вещи на майката Райка Маркова, която в последните години е живяла при роднини в Перник.

Дарението от документи включва негови авторски сценарии на произведения: „Аз бях той“ (1968); „Атентат в затворена улица“ (1968) (отхвърлено от цензурата); „Асансьорът“ (1967); „Покривът“ с протокол от заседание на Художествения съвет за разглеждането му (след 1959) (отхвърлено от цензурата); „Среднощните чадъри“ (1969).

Разкази, новели, статии с приложени преводи, ползвани от писателя, също са част от постъплението, както и дневник с бележки по дни за творческите му ангажименти, отделни откъси за включване в пиеси, статии, разкази и новели, мисли от периода 1965-1968 г.

Датата 26 януари 1976 г. стои на негово писмо от Лондон до родителите му, в което той съобщава за живота си в Англия, за семейството си и очакваното първородно дете. Писмото е оригинал с подпис „Гошо“ и съдържа и адрес за кореспонденция.

Документите са достъпни за всички интересуващи се, съобщават от Държавна агенция „Архиви“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:30, 18 юли 21

Писателят ДСидент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама