Кои са големите отсъстващи в 46-ия парламент?

15:00, 16 юли 21 / Новият парламент 25 3337 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Следващата сряда ще бъде първото заседание на новото 46-о Народно събрание. В пленарна зала отново се завръщат шестте политически формации от предходния парламент, но победителят е нов, а съотношението между силите – променено.

Политически решения и новите следизборни реалности обаче доведоха и до промяна в състава на следващия парламент. Така извън него ще останат знакови политически лица от големите партии, при които имаше спад на подкрепата на вота в неделя. Но не само...

Лидерите ги няма

И в този парламент на депутатската скамейка няма да видим лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Въпреки че на изборите спечели лидерската битка в столичния 25 МИР, бившият премиер реши да се откаже от мястото си парламента с думите „Като гледам как са ме почнали с разпити, по-добре да не влизам, за да не утежнявам работата на полицаите”. Истината е, че Народното събрание не е любимото място на Борисов, който и като министър-председател рядко удостояваше депутатите с присъствието си. За последно той бе редови депутат по време на управлението на кабинета „Орешарски“, когато ГЕРБ отново беше в опозиция.

Лидерът на партията победител „Има такъв народ“ също няма да е част от следващото Народно събрание. Слави Трифонов се отказа от депутатското място още преди вота, а не като Борисов след него. Тогава бившият телевизионен водещ мотивира решението си с това, че не е нужно да е в парламента, за да носи отговорност за работата на парламентарната му група. Трифонов бе депутат в предходния парламент, но не прекрачи прага на институцията, защото се възстановяваше от заразяване с Covid-19. Именно здравословното му състояние бе и сред най-обсъжданите причини за решението му този път да остане извън парламента.

Знаковите лица на партиите

Сред най-ярките личности, които ще останат извън Народното събрание е бившият председател на институцията Цвета Караянчева. Повелителката на пешеходците, великият географски откривател, дарителката на стари календари и килими – през годините нейните гафове станаха обект на редица критики и подигравки. Тя бе сред знаковите лица на ГЕРБ в парламента и сред остриетата на партията в политиката. Самата тя се оплака, че системата за разпределяне на мандатите „Хеър-Ниймайер” е откраднала депутатското ѝ място. 

Със загубата на изборите, местата си в парламента губят и други познати лица от ГЕРБ. Това са лидерът на младежката формация на партията Георг Георгиев, който бе и зам.-външен министър в третия кабинет на Борисов. От парламентарната трибуна няма да се изявяват още актьорът Евгени Будинов и музикантът Калин Вельов, когото Борисов последно гласеше за министър на културата. В парламента няма да видим бившия министър на културата Вежди Рашидов, който реши да даде път на младите в политиката. Водачът на партията в Плевен проф. Григор Горчев пък се отказа от мястото си в парламента малко след изборите.

БСП също се разделя със знакови лица. В пленарната зала няма да видим Весела Лечева, която отказа да се кандидатира за депутат след като лидерското място в листата във Велико Търново ѝ бе отнето в полза на младия Явор Божанков.

Актрисата Нона Йотова също остава извън парламента, място там не намери и коалиционният партньор на Корнелия Нинова – Велизар Енчев, тъй като лявата коалиция не успя да спечели мандат в Кърджали.

За втори пореден път Делян Пеевски също няма да е депутат. Бизнесменът, срещу когото действат американски санкции по закона „Магнитски“ и не бе сред кандидат-депутатите на ДПС нито през април, нито за вота през юли. Допреди това той бе част от четири поредни парламента – от 41-вия до 44-тия включително. За този период обаче той се е явявал в сградата на институцията едва няколко пъти, като всичките му отсъствия бяха извинявани от ДПС.

Извън парламента този път остава и бившият пиар и депутат на Движението Велислава Кръстева, тъй като ДПС не успя да спечели нито един мандат в Плевен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама