ВАС потвърди „зелената“ светлина за строежа на „Златен век“

12:11, 16 юли 21 / София 25 2951 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд София – град от 25 юни 2021 г., с което се спира административното производство, образувано в ДНСК за ново спиране на строежа на сградата „Златен век“ в столицата. 

Така се потвърждава „зелената“ светлина за строежа на небостъргача. Решението на ВАС е във връзка с жалбата на строителния контрол срещу определението на първоинстанционния съд, предаде bTV. 

Сагата продължава: Съд разреши строежа на „Златен век“

„АССГ правилно е приел, че представените от „Артекс“ доказателства за финансови вреди, които биха настъпили от последващо спиране на строежа, безспорно установяват и наличието на обезпечителна нужда от спиране на административното производство, с оглед изричните констатации в акта относно валидността и срока на разрешението за строеж“, пише в определението на ВАС. 

Върховните магистрати приемат, че искът на „Артекс“ е подкрепен от достатъчно убедителни писмени доказателства. 

„Артекс“ се закани да съди България в Страсбург

Допълват, че за ДНСК не биха настъпили каквито и да е вреди от допуснатото обезпечение с оглед характера на приложената от съда обезпечителна мярка – спиране на административното производство по издаване на заповед за спиране на строежа. 

„Поради това представянето на гаранция би било безпредметно, тъй като тя служи за обезщетение на ответника за вредите от неоснователно допуснато обезпечение, каквито в случая не биха настъпили“, уточняват от ВАС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама