Саня Армутлиева се отказва от поста министър на културата

08:56, 16 юли 21 / Новият парламент 25 2530 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Саня Армутлиева се отказва от поста министър на културата, който Слави Трифонов ѝ предложи в проекта си за кабинет. Предложението ѝ предизвика вълна от недоволство в културните среди, като в социалните мрежи дори беше организирана подписка срещу назначаването ѝ.

„Една голяма част от хората, които свикнаха да използват права без никакво възнаграждение за техните създатели и притежатели, виждат в мое лице носител на заплахата, че рано или късно безнаказаната кражба на творческо съдържание ще бъде преустановена. Около мен, освен прекрасен кръг от умни, успешни и добри хора, има и цирей от омраза и номинацията ми за поста със сигурност ще провокира за пореден път неговото пукване. А пък и обективно погледнато нямам никаква нужда от министерски пост – заедно с екипа си работя по десетки вдъхновяващи и успешни проекти. Моят свят ражда смисъл всеки ден и ме радва, въпреки трудния контекст“, написа Армутлиева във Facebook.

Слави няма да прави коалиция, избрал е за премиер Николай Василев

Тя обясни, че след като е получила предложение за поста, е започнала да визуализира най-смелите си идеи – сред тях са увеличение на бюджета за култура, създаване на условия за чуждо кино у нас, убеждаване на „Нетфликс“ да възложи първите си български сериали и др.

Част от колебанията ми дойдоха по линия на разнообразните компетенции на един министър на културата. Дадох си сметка обаче, че имам натрупано познание в толкова много посоки заради оцеляването на база на творческо съдържание в един бързо и постоянно променящ се свят, а пък съм и добър ученик, с радост си намирам учители. И още - не мога да кажа, че някога съм общувала с министър на културата, от чиито познания да занемея. Обикновено хора като мен са били източник на информация за всички на тази позиция“, посочи тя.

И приех, защото вярвам, че точно липсата на култура е в основата на корупцията и ниското ниво на функциониране на демокрацията и точно културата трябва да не е периферия, а достойно да стои в центъра на интересите на една държава. Културата е инвестиция в демокрацията. Но културата и изобщо движението към цивилизация са специфични състояния на духа на обществото и са възможни единствено като общо усилие и споделени ценности. Ето защо се отказах от поста още във вторник“, заяви тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама