„Пирогов” иска оставката на здравния министър и шефа на Касата

16:15, 16 юли 21 25 2711 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-голямата спешна болница в странaта „Пирогов”снема доверието си от служебният здравен министър и шефа на Здравната каса и настоява за оставките и на двамата. 

В позиция от служителите в болницата настояват Стойчо Кацаров да прекрати с лъжите и „ужасяващия” тормоз.

Вчера служебният здравен министър обяви, че самият той е вписан като фиктивен пациент в болницата - има издадена епикриза, без изобщо по това време да е бил в „Пирогов”. Днес от лечебното заведение заявяват, че Кацаров е хоспитализиран с негово знание и регистриран с неговата лична карта.

Здравният министър бил един от фиктивните пациенти на „Пирогов“

Искането за оставката на Кацаров е подписана от близо 1000 служители в болницата и изпратена до президента и служебния премиер. „Няма да допуснем постигнато от нас през последните 15 месеца да се оспори, няма да допуснем името на стратегическа за страната болница като „Пирогов” да се петни, няма да допуснем опитите за разделение отвътре, няма да допуснем водещи специалисти да се откажат от професията си и че няма да допуснем личностни, финансови и лобистки интереси да рушат имиджа на съсловието и цялата система”, заявяват от лечебното заведение.

Медиците снемат доверието си и от управителя на НЗОК заради откритите злоупотреби при проверката на Касата в болницата. За втори ден те изразиха недоволството от смяната на ръководството на лечебното заведение. Протестите им ще продължат, докато „не бъде възстановен нормалният тон и проф. Асен Балтов не бъде върнат на поста изпълнителен директор“.

По-рано днес от НЗОК заявииха, че „очевидно, определени лица не желаят управителят на Касата да изпълнява своите законови функции, което би се тълкувало като отказ от служебни му задължения“.

„Контролната дейност на НЗОК е насочена не само към изпълнението на договорите с лечебните заведения, а и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица“, заявяват от НЗОК.

Никой не атакува лекарите и сестрите в „Пирогов”

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров заяви пред Нова телевизия, че никой не атакува лекарите, сестрите и целия персонал на „Пирогов”. „Д-р Кацаров е бил реален пациент в „Пирогов”, когато е бил болен от COVID-19. Вчера той много ясно каза, че това, което пише в епикризата за януарската хоспитализация, не е вярно. Няма цироза, не е имал чернодробни усложнения, не е лежал в болницата”, коментира Петров.

Смятам, че след това, което излезе за д-р Кацаров, е по-добре тези, които в момента пригласят на проф. Балтов малко да замълчат, защото по този начин те самите увличат в този процес цялата болница”, каза още той. И допълни: „Проблемът е с няколко хора, които са направили нарушения, и с проф. Балтов. Проблемът не е с огромна част от работещите в „Пирогов”.

Ако трябва ще отидем и ще говорим с протестиращите, но по-добре да говорим с всички хора от болницата. Не всички са на протеста”, посочи заместник-министърът на здравеопазването.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама