Почина разследващият журналист, прострелян в Амстердам

17:12, 15 юли 21 / Свят 25 2023 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нидерландският криминален журналист Петер Де Врийс е починал от своите рани, след като  беше прострелян на 6 юли, съобщава семейството му, цитирано от „Евронюз“. Той беше прострелян малко след участие в телевизионно предаване миналия вторник. Журналистът беше известен с репортажите си за подземния свят в Холандия.

Телевизионната мрежа RTL, за която Де Врийз работеше, излезе с изявление, че журналистът е водил битка до последно, но не е успял да я спечели. Семейството помоли да бъде уважено правото им на личен живот и да бъдат оставени да организират траурната церемония.

Простреляха разследващ журналист в Амстердам

Холандската полиция съобщи, че е арестувала двама души – гражданин на Нидерландия на 21 години и поляк на 35, във връзка с покушението над журналиста. Предполага се, че първият е бил стрелецът, а вторият е карал колата при бягството от местопрестъплението.

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър определи убийството като атака срещу „журналистиката, която е основополагащ камък на нашата конституционна държава, а по този начин се извършва и нападение срещу върховенството на закона“.

Убийството предизвика широк отзвук в европейските страни и предизвика нова тревога за сигурността на журналистите в демократичните общества след случаите на покушения срещу репортери в Малта и Словакия, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама