Янев: Недопустимо е да отказваш и да отричаш политическо взаимодействие

10:50, 14 юли 21 / Новият парламент 25 2264 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира с избирателите си. Това е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие, каза служебният премиер Стефан Янев в първия си коментар след изборите на 11 юли. 

Окончателно: „Има такъв народ“ печелят изборите

Според него е недопустимо да отказваш и да отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение

Макар да не назова за коя точно политическа сила говори, думите му вероятно са насочени към „Има такъв народ“ и техния лидер - Слави Трифонов, който преди дни представи своя проектокабинет, като заяви, че няма да търси коалиционно партньорство в бъдещия парламент с нито една партия или коалиция. В изказването си преди началото на редовното правителствено заседание Янев обаче не коментира предолжението на Мая Манолова за излъчване на служебния кабинет като редовен. 

Манолова предложи служебният кабинет да стане редовен

Политиката е за истински политици и визионери, не е за бюрократи или технократи, ориентирани към ситуативни решения. Политиката е за политици. Тези послания не бяха самоцел, те бяха свързани с притеснителна тенденция, която вече е реалност. Налице е липса на ясна политическа визия какво трябва да се случи, защо и как“, коментира министър-председателят, като подчерта, че според него се търсят бързи решения без осъзнатост за последствията от тях.

Гражданското образование да стане фундамент 

Янев добави, че в този ред на мисли гражданското образование трябва да стане фундамент в образователната ни система, защото избирателите са показали, че търсят промяна. Служебният премиер призова гражданите да следят внимателно политическия процес и да изискват много - ежедневно. Да не се притесняват да бъдат политически активни и да търсят правата си по демократичен път.

Горко ѝ на тази държава, в която на 70% от населението ѝ не му пука за нея

Според него резултатите от изборите са автентични и отразяващи вота на избирателите. Той изказа благодарност към всички отговорни институции, които са участвали в организацията на предсрочния парламентарен вот.

Относно ниската избирателна активност, Янев коментира, че едва ли тя се дължи само и единствено на това, че изборите са в активен летен сезон. „Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират гражданите. Ако политическите сили бяха вложили всички усилия, които насочиха в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат“, каза още Стефан Янев, цитиран от bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама