ЦИК ще брои контролно разписки от машинното гласуване

09:40, 11 юли 21 / Новият парламент 25 2427 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разписките от машинното гласуване в 1343 избирателни секции в страната и 39 секции в чужбина, определени на случаен принцип, ще бъдат преброени контролно. Това реши Централната избирателна комисия.

Избирателните секции, в които ще се приложи контролното броене на разписките, ще бъдат определени до 16.00 ч. След това съответните районни избирателни комисии ще бъдат уведомени кои са избирателните секции. Секциите за контролно броене на разписки в чужбина са определени вчера (10 юли).

Отчитането на резултатите от вота ще може да се излъчва на живо

Избраните секции ще трябва да извършват преброяване на контролните разписки от гласуването с машини. За избирателни секции с две машини за гласуване се осигуряват два протокола и един плик. След попълване на протокола членовете на СИК от определените секции изваждат контролните разписки и преброяват подадените гласове от машинното гласуване.

След това секционната комисия вписва резултатите в предадения им протокол, а членовете го подписват. Пликът се запечатва и подписва от членовете на СИК. В секциите с две машини за гласуване контролните разписки от всяка машина се преброяват отделно и резултатите се вписват в отделен протокол. Двата протокола се поставят заедно в плика. Те не се разпечатват докато не стигнат в ЦИК.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама