Едва 17% от българите са се ваксинирали с две дози

11:06, 10 юли 21 25 2984 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Неразделната балканска двойка България и Румъния изостава от своите европейски събратя в процеса на ваксинация срещу COVID-19. Едва 17% от българите и 30% от румънците са имунизирани срещу смъртоносния вирус, сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията от тази седмица. За сравнение в нашата южна съседка Гърция броят на имунизираните е 54,5%.

Сравнително лошо се представят още няколко страни от бившия соцлагер – Словения, Хърватия, Словакия и Латвия, където броят на ваксинираните не надхвърля половината от населението.

Отличниците са страните от Бенелюкс и Скандинавия. В Белгия и Нидерландия са ваксинирани съответно 78% и 73,3%, а във Финландия и Дания 73% и 70,5%. Така тези четири страни са се доближили най-силно до целта, поставена от Брюксел: 70% от възрастното население да бъде ваксинирано до юли. В четирите големи икономики на ЕС – Германия, Франция, Италия и Испания – броят на ваксинираните се движи между 63-65%.

Общо от 450 милиона граждани на обединена Европа са си поставили първа игла или това прави около 61,5% от възрастното население. 147 милиона са получили втората доза на ваксината, т.е. те са напълно защитени от коронавирус. В проценти това прави 40,2% от възрастното население. Изводът е, че в ЕС се запазват големите различия при ваксинирането в отделните страни, пише БГНЕС.

Данните от последното денонощие

61 са новите случаи на коронавирус у нас. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 15 368 теста, което означава, че процентът на положителни проби е 0,4.

През последните 24 часа са починали четирима души, а излекуваните са 90. В болница са 824 пациенти, от които 105 – в интензивни отделения.

За последното денонощие са поставени 11 549 дози ваксини. Така общият брой на поставени дози става 1 847 225.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама