Над 2,7 млн. електронни рецепти за по-малко от 5 месеца

14:37, 08 юли 21 25 2072 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравно-информационна система (НЗИС) надхвърли 2.7 млн. за по-малко от 5 месеца, съобщиха от „Информационно обслужване“. Модулът „Е-рецепта“ стартира официално на 6 февруари.

Електронните рецепти стават задължителни

Над 2,4 млн. са напълно или частично изпълнените рецепти в аптечната мрежа, което е около 90% от общия брой издадени е-рецепти. Средно на ден се издават по около 50 хил. рецепти, като през последните няколко дни се забелязва тенденция към увеличение до 80 хил. рецепти на ден. До този момент фармацевтите са отказали да изпълнят едва 53 електронни рецепти.

Изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов заяви, че електронната рецепта е не просто дигитален вариант на стандартната хартиена рецепта, но представлява ключов елемент при изграждането на електронно здравеопазване в България. Електронизирането на процеса намалява значително риска от неправилно отпускане на контролирани и реимбурсирани медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари и аптеките.

Следим лекарствата и рецептите си от телефона

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта е над 4 500, а към системата успешно са се свързали близо 2500 аптеки от цялата страна. Данните показват, че над 3300 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите.

Платформата за издаване на електронни направления също отчита внушителни резултати. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 2800 и за издали общо над 104 000 е-направления. Най-активни в издаването на е-направление са общопрактикуващите лекари от София, Пловдив, Бургас и Варна. Близо 90 хил. пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама