Василев дава АПИ на прокурор

12:16, 08 юли 21 / Политика 25 3136 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният министър на финансите Асен Василев обвини в престъпление Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която е възложила договори, многократно надвишаващи бюджета ѝ. Това стана по време на втория обществен съвет в министерството, където Василев представи разходите на държавата.

АПИ е сключвала договори за огромни суми над бюджета си в периода от 2019 г. до април т.г. Резултатът е ситуация, в която магистрали не могат да се завършат и трябва или да се налеят още пари, или да се преговаря с фирмите и затова отговорните ще бъдат дадени на прокурор.

Дупка в пътищата

До април 2021 г. АПИ възлага дейности четири пъти над одобрения бюджет. От 2019 г. до април тази година АПИ е поела допълнително ангажименти за текущ ремонт и поддръжка над стойността на договорите за над 2,5 млрд. лева над бюджета, с който разполага. Обяснението е, че останалата част от парите ще се осигурят от пътните такси.

В периода от 2018 до 31 май 2021 г. обаче са реализирани приходи от 122 млн. лв. от пътни такси при планирани 1 143 млрд. лв. „Това е причината да не можем да завършим нито една магистрала. По този модел не може да имаме читави пътища, въпреки заделения огромен ресурс за тях“, подчерта Асен Василев, цитиран от bTV.

Това не е липса на контрол, а престъпление

„Това не е липса на контрол, това е престъпление и е дълбоко неморално, както към изпълнителите на поръчките, така и към тези, които чакат обществен ресурс. Истината е че тази сметка трябва да я платим или да предоговаряме с някои от фирмите. За около 300 - 400 млн. лева вече сме поставени пред свършен факт и сметката ни е изпратена“, каза финансовият министър.

По думите му вече са проведени разговори с МРРБ и прокуратурата ще бъде ангажирана.Това ниво на наглост и безотговорност може да се оправи само с правила и тежки наказания. Тук една агенция (АПИ) си възлага дейности с лежерно нареждане към Министерския съвет да намери отнякъде парите", каза Асен Василев

Обществени поръчки с един участник

В периода 2019 г. - април 2021 г. държавата е сключила договори за 31,4 млрд.лв. През обществени поръчки с повече от един участник са изхарчени 18,976 млрд. лева.; през обществени поръчки с един участник – 3,997 млрд. лева, а без обществени поръчки (с т.нар „ин хаус“) – 8,438 млрд. лева.

Най-големите крайни изпълнители на договори с обществен ресурс в периода 2019-2021 г. са: Обединение Консорциум Аркад с 2,587 млрд. лева; „Автомагистрала „Хемус“ АД - 960 млн. лева; ДЗЗД Джен Дуй ЖП Елин Пелин“ - 599 млн. лева; „Фарма Консорциум“ - 595 млн. лева; „Твел АОА“ - 428 млн. лева и „ЕС Билд“ (през ДП "Пристанищна инфраструктура“) - 393 млн. лева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама