400% ръст на разследванията за купуване на гласове

14:15, 08 юли 21 / Новият парламент 25 2142 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

400% е увеличението на водените досъдебни производства против политическите права на гражданите, съобщиха от МВР. Увеличението е регистрирано от Дирекция „Координация и информационно-аналитична дейност“ към 7 юли и е в сравнение с данните към 31 март тази година.

Досъдебните производства са по чл. 167-169 от Наказателния кодекс, които засягат купуването на гласове, получаването на облага за гласуване за определен кандидат, отпечатване на бюлетини, нарушаване на тайната на вота и др.

Кандидат-депутат напуска листите на „Изправи се! Мутри, вън!“ заради съмнения за купен вот

В областите София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Стара Загора и Хасково са образувани 30 досъдебни производства. Към 31 март аналогичните досъдебни производства са били 6, образувани на територията на областите Варна, Пазарджик, Перник и Смолян.

Най-голямо увеличение в образуваните досъдебни производства се наблюдава на територията на областите Бургас, Монтана, София, Кърджали, Сливен и Хасково.

Нови арести заради купуване на гласове

Шестима души са арестувани при акция за купуване на гласове в Югозападна България тази сутрин. Обискирани са къщи в общините Струмяни и Сандански. След обиски в село Микрево са задържани двама братя с ресторантьорски бизнес.

Акция има още в Илинденци и Дамяница. В Илинденци беше издирван човек, за когото стана ясно, че е заминал преди десетина дни. Операция има и в село Склаве, откъдето полицията изведе още трима души, предаде bTV. 

Специализирана операция се провежда и в Гурково. По първоначална информация е задържан кметът на Гурково, както и общински лидер на една от основните политически партии, предаде БГНЕС. 

По информация на Нова телевизия е задържан и кметът на поморийското село Бата. От сутринта на територията на цялата Община Поморие тече полицейска акция срещу купения вот. Задържани са 12 души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама