Президентът на Хаити е бил убит в дома си

16:15, 07 юли 21 / Свят 25 4049 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на Хаити Жовенел Мойз е убит в дома си днес. Това съобщи служебният премиер Клод Жозеф.

Мойз е бил убит около 1:00 ч. сутринта местно време от група нападатели, открили огън в частната му резиденция, съобщава БГНЕС, като се позовава на „Ню Йорк пост“. Нападателите са наранили и първата дама Мартин Мари Етиен Жозеф, която бе хоспитализирана в тежко състояние.

Премиерът Жозеф заяви, че нападателите са говорели испански. Официалните езици на Хаити са креолски и френски, макар части от населението да говорят на испански и английски.

Жозеф добави, че полицията и армията ще се погрижат за запазването на реда в страната.

53-годишният Жовенел Мойз (26 юни 1968 г. - 7 юли 2021 г.) е хаитянски предприемач и политик, който стана 42-ият президент на Хаити, след като спечели изборите през ноември 2016 г. През 2019 г. призиви за оставката му и протести доведоха до политическа криза.

Това не е първото нападение срещу Мойз. На 17 октомври 2018 г. по време на церемония по повод 212-ата годишнина от смъртта на основателя на държавата и национален герой Жан-Жак Десалин, срещу Мойз бе открита стрелба. Тогава той не пострада сериозно и беше отведен на безопасно място. Бяха ранени трима негови охранителни, припомня БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама