Радев: Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за инвестиции

15:50, 08 юли 21 / Политика 25 2469 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Аз съм оптимист за това, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата „Три морета“.  Това заяви президентът Румен Радев, който е домакин на Срещата на върха на Инициативата. 

Трябва да подобрим планирането и координацията, за да можем да използваме максимално нашите бюджет и европейски фондове, да не забравяме, че има и други възможности да стимулираме бизнеса, подчерта държавният глава.

„Необходимите средства надвишават това, с което разполагаме в момента. Много добре знаем какъв потенциал имаме, за да го използваме в нашето сътрудничество“, отбеляза Радев, цитиран от bTV. Според него инвестиционният фонд трябва да се развива като нов подход при сътрудничеството между частния капитал и държавите в области като енергетиката, транспорт и дигитализация.

„Искаме да развиваме сътрудничеството с нашите съседи – без него оста „Юг-Север“ няма да е пълна“, заяви още Радев във връзка с разширяването на формата и поканата към Гърция.

Джо Байдън: Да изкореним корупцията

Американският президент Джо Байдън се включи чрез видеообръщение и заяви, че САЩ е верен партньор на инициативата „Три морета“. 

„Споделяме ангажимента да се продължи подобряването интегрирането и взаимната свързаност. Това може да ви обвърже още по-близо с европейските институции, постигайки целта за единна, свободна и мирна Европа...Заедно ние доказваме как демокрацията може да е водеща с ценностите си в името на това да отговори на нуждите на хората. И в пандемията от COVID-19 да изградим по-устойчиви и жизнени икономики. Да инвестираме в инфраструктура, и то по прозрачен начин, включително чрез инициативата за възраждане на един по-добър свят и да изкореним корупцията, която краде за твърде много народи шанса им да успеят“, се казва в обръщението му, цитирано от „Дневник“.

Георгиева: „Три морета“ е с по-добри перспективи от Западна Европа

Най-накрая се вижда светлина в тунела. Тя се дължи на куража на пишещите политиките в региона. И светлината е по-силни за страните, участващи в „Три морета“, отколкото за техните западни съседи. Очакваме 2021 г. региона ще достигне нивото си на ГДП от 2019 г., с което ще изпревари останалите страни в света... Очаква се да изпреварваме Западна Европа с 1,5% растеж“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева по време на форума за срещата на върха на инициативата.

Според нея ролята на „Три морета“ в икономическия растеж на региона ще е значителна, защото се набляга на свързаността между страните и изграждането на инфраструктура. Много е важно да се инвестира в развитие на образованието и иновации, защото, по нейните думи, на всяко вложено евро ще се върнат 2,5.

За инициативата „Три морета“

През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество, която обединява 12 европейски държави - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария,  Словения, Австрия, Хърватия и Румъния. Те представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП. 

Инициативата има за цел да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са САЩ, Германия и ЕК.

Първата инвестиция на „Три морета“ в България

Миналия месец Инвестиционният фонд към Инициативата „Три морета“ обяви първата си инвестиция в България. Фондът, в който с 20 млн. евро е акционер и Българската банка за развитие, придоби значителен дял в Enery Development GmbH („Енери Дивелопмънт“). Австрийската компания е ангажирана в добива на енергия от възобновяеми източници.

България е предложила четтри проекта за финансиране от инициативата - тунела под Петрохан, Черноморската магистрала и разширението на газовото хранилище в Чирен и и изграждане на магистрала „Черно море“ от Варна до Бургас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама