Митове и истини за ваксините срещу Covid-19

13:00, 06 юли 21 25 2414 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България е последна сред страните в ЕС по брой ваксинации срещу Covid-19. Страната ни е на последно място в Европа с едва 11% напълно имунизирани, въпреки че зае челните позиции по брой починали от вируса. Миналата едмица дори се заговори, че заради слабия интерес за имунизация има опасност да изхвърляме ваксини, тъй като срокът на част от тях скоро изтича.

В опит да се стимулира ваксинацията у нас преди есенния сезон, когато експертите прогнозират нова вълна, главният държавен инспектор Ангел Кунчев лансира идеята за въвеждане на стимули или ограничения за онези, които отказват да направят това. 

Предложение: Неваксинираните да си плащат лечението срещу Covid

За да насърчи процеса по имунизация здравното министерство чрез БТА публикува списък с най-често срещаните митове за ваксините срещу Covid-19, както и факти, които ги оборват.

МИТ

1. Ваксината е опасна.

2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.

3. Ваксините променят човешката ДНК.

4. Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.

5. Ваксините има сериозни странични ефекти.

6. Ваксините водят до безплодие. С тях в организма се вкарва чип.


ИСТИНА

1. Ваксините срещу COVID-19, които България е осигурила за гражданите си, са преминали успешно клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни. Тези ваксини се ползват в цял свят. Поставени вече са над 2,7 милиарда ваксини.

2. Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.

3. Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Те не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК!

4. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19. Препоръчително е да се ваксинирате, за да предпазите себе си и своите близки.

5. Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни - голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми.

6. Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие и чрез ваксинация НЕ се поставя чип в тялото на човека.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама