МОН сменя шестима началници на образователни управления

13:00, 06 юли 21 25 2223 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на образованието и науката (МОН) сменя шестима началници на регионални управления на образованието. Причината - при двама, от Пловдив и Видин, са открити сериозни нарушения и са уволнени дисциплинарно. В други три областни града, Шумен, Хасково и Враца, директорите са на пенсионна възраст. Във Варна пък и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността, съобщиха от ресорното министерство. 

МОН подготвя законова забрана за политиката в училище

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. 

Подобни проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от регионалното управления на образованието. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към края на май месец тази година – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали. 

Кои ученици ще могат да отидат безплатно на море

В РУО Видин пък са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила, отбелязват още от ресорното министерство. 

Обявен е и конкурс за съответните шест освободени директорски места. Очаква се подборът им да приключи до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността. 

В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още седем РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама