Отстрелват мечката от Белица само ако нападне отново

15:43, 05 юли 21 25 5665 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ще отстрелят мечката от Белица само ако има второ нападение. Това обяви на брифинг Филип Ковашки - заместник изпълнителен директор на Агенцията по горите.

Разрешителното е предвидено в законова процедура, която трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото. Тази процедура е предвидена в Наредба 8 и е напълно законосъобразна. Друг е въпросът дали това разрешително ще бъде ползвано за обстрелване на тази мечка или която и да е мечка. Към момента това не се предвижда. Чрез издаването на тази заповед се цели да има законово основание в случай на нужда. Тоест, ако има второ нападение, втори случай на агресия от животно. Сами разбирате, че няма как да оставим хората, които ходят там за гъби, беззащитни”, заяви той, цитиран от Нова телевизия.

Мечка нападна жена в Белица

Мечката няма да бъде отстреляна, ако се премести и на друго място. Например високо в планината.

По-рано днес кметът на Белица също увери, че се прави всичко възможно животът на мечката да бъде спасен. Всички се надяват, че тя е избягала. През изминалите четири дни животното не е забелязано в района на парка за танцуващи мечки, където се случи инцидентът.

Отиде си първият обитател на Парка за танцуващи мечки

Петиция в защита на мечката

Междувременно хора организираха петиция в защита на мечката. Към момента тя е подписана от 32 484 човека.

Ние, хората, отдавна сме прекрачили прага на допустимото, що се отнася до отношението ни към животните и опазването на околната среда. Съчувстваме на пострадалата и нейните близки и ѝ пожелаваме бързо оздравяване, но не смятаме, че решението на проблема е да се убие мечката. Мечките най-често нападат, когато са с малките си или се чувстват застрашени по някакъв начин. Редки са подобни случаи, затова молим за разбиране и толеранс към животното“, пише Ралица Димитрова, която е автор на петицията. 

Какво да правим при среща с мечка

Това е просто недопустимо е една цивилизована европейска държава. Нормално като отидеш в гората да имаш едно на ум, че нещо може да се случи. Дали змия, дали нещо друго. Просто трябва да започнем да имаме хуманно отношение към животните“, смята Цветелина Йорданова, инициатор на петицията в защита на мечката. 

От фондация „Четири лапи“ смятаме, че трябва да се направи всичко възможно животът на мечката да бъде запазен, както и районът да бъде безопасен за хората там, каза Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:03, 05 юли 21

Става въпрос за парк за танцуващи мечки до колкото разбрах... Какво търсят там и какво са очаквали да срещнат? Може би папагалче или хамстерче??? Като се ходи в гора или в подобен парк се спазват определени правила и поведение за безопасност. Ама те неискали да се обучават и нехаели за тяхната безопасност..-това чух ако се не лъжа от излъчването на живо.. Не животното е виновно. Те какво правят там неподготвени и защо? И като нехаят за безопасността си да си поемат последствията. Нима животното трябва да е по-умно от тях и то да ги пази?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама