Кипър се бори с най-катастрофалния пожар в историята си

13:05, 04 юли 21 / Свят 25 4270 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Втори ден Кипър се бори с най-катастрофалния пожар в своята история. Четирима загинали, огнен фронт от 35 километра, изпепелени гори, десетки къщи и имоти са щетите от него досега.

Гасенето на огнената стихия продължава с всички възможни сили на страната и с международна техническа помощ. В пет активни фронта се води от днес сутринта битката срещу пожара, който избухна в събота около 14 ч. в област Лимасол, а през нощта обхвана и част от съседната област Ларнака.

Правителството и експерти оценяват пожара като „безпрецедентна“ трагедия и най-опустошителния от основаването на Кипър както по отношение на материалните щети, така и на дадените жертви.

Четирима работници от Египет в местна ферма са загинали в огнен капан, бе потвърдено тази сутрин, след като от вчера те бяха издирвани като изчезнали, предаде БНР. След изключително тежката нощ сутрешните часове днес се смятат за критични за овладяване на огъня заради засилващия се вятър.

В битка с пламъците са над 70 пожарни автомобила, 7 верижни машини, 10 цистерни и 11 самолета. На огнения фронт вече е въздушна техника от Гърция, по обед пристигнаха два самолета и противопожарни бригади от Израел, очаква се помощ и от Италия.

Активиран е Европейският механизъм за помощ при бедствие и гражданска защита.

Арестуваният късно снощи 67-годишен заподозрян за палеж на стърнища, от които евентуално е започнал пожарът, днес бе изправен пред съда в Лимасол, който постанови задържането му за 8 дни.

Бизнесът и доброволци организират снабдяването с храна и вода на огнеборците и пострадалите от бедствието. Правителствената помощ за засегнатите ще е незабавна, обяви президентът Никос Анастасиадис, който е в района на бедствието.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама