„Има такъв народ“: Прокуратурата няма място в съдебната власт

18:15, 03 юли 21 / Новият парламент 25 3955 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура, са важни и сигурно ще са едни от първите в програмата на 46-ото Народно събрание. Такава заявка дава в интервю за „Капитал“ Ива Митева, кандидат за депутат от „Има такъв народ“. Според нея трябва да се помисли и за мястото на Висшия съдебен съвет, дали да остане постоянно действащ и дали да не се намали мандатът му от пет на три години.

Според председателя на 45-ия парламент прокуратурата няма място в съдебната власт. Прокуратурата не правораздава, прокурорът обвинява и трябва да е равнопоставен на защитата, т.е. на адвоката. Затова ние по-скоро смятаме, че правилното решение е прокуратурата да излезе от съдебната система. Смятаме, че включването ѝ в изпълнителната власт ще я постави в условия на силен политически и парламентарен контрол, а тогава ще е ясно кой носи отговорността и как се носи тази отговорност - от изпълнителната власт, чийто ангажимент е противодействието на престъпността. Това обаче няма как да се случи без преразглеждане на решение на Конституционния съд от 2003 г., според което такива промени могат да се правят само от Велико народно събрание“, казва още Митева.

Трифонов няма намерение да застава на политическа позиция

„Слави Трифонов не е експерт. Той е човек, който иска да промени нещо в България. Няма държава без корупция, но тя трябва да е в поносими размери. Страната трябва да тръгне по нов път“, каза Мика Зайкова от гражданската квота на „Има такъв народ“.

Според нея Трифонов няма намерение да застава на политическа позиция. "Негово решение ще е, но мисля, че не политическо лице трябва да застане като премиер, а човек от екипа. Екипът е добър, има специалисти по всичко", каза Зайкова пред Нова телевизия.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама