Отчаяните времена изискват отчаяни мерки: европейските партньори на помощ

14:15, 02 юли 21 / Новият парламент 25 4113 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

От профила на Бойко Борисов във Facebook разбираме, че през изминалата седмица е провел онлайн срещи с Антонио Лопез (генерален секретар на ЕНП), Манфред Вебер (председател на групата на ЕНП) и представители на наблюдателната мисия на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа).

От придружаващия текст става ясно, че се е оплаквал от действията на служебното правителство, изразил е голяма загриженост за честността на предстоящите избори и притеснения за състоянието и бъдещето на демокрацията в България.

Как да разчитаме подобни ходове? Като зов за помощ и акт на отчаяние от страна на Борисов. Виждайки накъде духа вятъра, бившият премиер прибягва към един от последните си козове – мантрата, че е уважаван на международно ниво лидер, а ГЕРБ ценен партньор и гарант за евроатлантическото бъдеще на страната. Много отдавна налагането на подобни наративи не може да се привлече периферни гласове за ГЕРБ, но пък работи перфектно за мобилизирането на редиците на партията.

Чрез действията си, обаче, Бойко Борисов дискредитира имиджа на страната ни в чужбина, умело пропускайки, че настоящето състояние на България е именно негова пряка отговорност. Това поведение е продължение на антидържавническите му изказвания от срещата със Зоран Заев преди две седмици, в които подкопаваше интегритета на българските институции и позиция по македонския казус.

Бойко Борисов така и не се научи

Подкрепата от ЕНП е налице, а можем да очакваме и още

Подкрепата от Брюксел не закъсня – със снимка, придружена с кратък текст, Манфред Вебер – изразява „пълна подкрепа“ за ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. На снимката са още Даниел Митов от ГЕРБ, Антонио Лопез и Доналд Туск (президент на ЕНП, станат по-известен у нас с пламенната си реч на откриването на европрецедателството в Народния театър и рецитирането на „Отечество любезно, как хубаво си ти!“). 

Припомням, че броени дни преди вота на 4 април, с видеообръщения някои от най-влиятелните европейски политици и членове на ЕНП подкрепиха ГЕРБ и Борисов. Така, че нищо чудно през идната седмица отново да станем свидетели на призиви от чужбина да се гласува за ГЕРБ.

Ефектът

Подкрепата от ЕНП има поне три ефекта – консолидира твърдото ядро на ГЕРБ преди вота, чрез очертаването на Борисов като предпочитан на европейско равнище партньор; вреди на имиджа на ЕНП повече у нас и по-малко в чужбина, както и подсилва евроскептицизма в България.

Негативите на ГЕРБ се пренасят и върху ЕНП

Редица доклади и анализи през последните години показват черно на бяло, че правителствата на ГЕРБ са били сред най-корумпираните в ЕС и под тяхното управление страната ни не се отмести от последните места в редица класации. Не на последно място се превърнахме и в лидери по нецелесъобразно усвояване на евросредства – пари на европейския данъкоплатец. Това са ноторно известни факти, включително и в Брюксел.

Същевременно, в разгара на протестите от миналата години имаше призиви за намеса и действия от страна на ЕС. Такива, в рамките на правомощията на Съюза, последваха, но ЕНП остана твърдо зад ГЕРБ. И така на фона на константно растящото недоволство към партията в страната, откритата подкрепа на ЕНП не стихва вече година. Дори бърз преглед на коментарите под снимката на Манфред Вебер разкрива масово недоволство и неодобрение към подобни актове.

Очевидно в ЕНП си харесват само Борисов и ГЕРБ

Идва на ум, че подкрепата се дължи изцяло на членството на ГЕРБ в ЕНП. В тази перспектива обаче има проблем, тъй като към групата на ЕНП се причислява и „Демократична България“ (ДБ). Предвид, че ДБ и ГЕРБ са преки конкуренти на родната сцена, едностранната подкрепа на ЕНП не е справедлива, дори като се вземе предвид по-дългото и безпроблемно членство на ГЕРБ в ЕНП.

Чрез подобни актове от ЕНП засилват евроскептицизмът

По-значителният проблем е, че чрез актовете си на подкрепа, от ЕНП активно работят по засилване на негативните сантименти в България спрямо ЕС. Евроскептицизмът е сред най-сериозните проблеми пред Общността, като е широко разпространен в Източна Европа. А според редица проучвания нивата са особено високи в България.

Феноменът е особено вреден, тъй като сам по себе си ЕС е едно от най-значимите постижения в историята на международната общност, а членството ни в Съюза е от най-перспективните за страната ни аспекти. Разбира се, контрааргументите за тази теза са безброй, но голяма част от тях биват подхранвани от неспособността на нашите държавници да използват по предназначение възможностите за развитие, които ЕС ни предлага. И логично се стига до това евроскептицизмът да бъде ловко експлоатиран от редица популистки формации у нас.

От ЕНП или не си дават сметка, че ГЕРБ и Борисов носят част от вината за евроскептичните нагласи у нас, или с лека ръка го подминават. По същия начин, по който партиите на национално ниво отговарят пред народа си, така и партийте на европейско равнище отговарят пред европейските граждани. Част от отговорността на ЕНП е да работи за благото на Съюза, но по отношение на България тотално се провалят. След подобни актове, гражданите у нас вече имат елегантно оправдание за изключително ниската избирателна активност на евроизбори.

Двоен автогол за ЕНП: защо го правят?

И така автоголовете валят не само на Европейското първенство по футбол, но и в ЕНП. На какво се дължи подкрепата за ГЕРБ? На благодарност за лоялността, демонстрирана от ГЕРБ през годините, каквато неизменно имаше? На последователност в позицията на лидерите на ЕНП? На това, че от ЕНП предпочитат да работят с Бойко Борисов? Или на по-дълбоки, скрити, неполиткоректни и конспиративни хипотези? Преценете сами.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама