Словения поема председателството на ЕС

08:48, 01 юли 21 / Свят 25 4755 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Словения поема ротационното председателствона Съвета на Европейския съюз, което ще продължи до края на годината. Страната заменя Португалия на този пост и шест месеца по-късно ще предаде щафетата на Франция.

Заедно. Устойчиви. Европа.

Председателството на Словения идва в чувствителен момент, когато ЕС разпределя средствата от безпрецедентния постпандемичен възстановителен фонд от 750 милиарда евро.

Сред основните приоритети на председателството са икономическото възстановяване на Европа след пандемията от коронавирус, провеждане на конференция за бъдещето на Европа, европейската интеграция на страните от Западните Балкани и повишаване на нивото на глобална сигурност. Любляна също така възнамерява да проведе срещи на върха между ЕС и Западните Балкани по време на своето председателство и среща на европейските лидери с ръководителите на страните от Източното партньорство, планирана за декември, предава ТАСС, цитирана от „Фокус“. Мотото на словенското председателство е „Заедно. Устойчиви. Европа”. 

Опасения за правовата държава

За втори път алпийската държава с два милиона жители заема председателската позиция, но атмосферата днес е съвсем различна. 

През 2008 г. Словения бе възприета като модел за Европа и председателството ѝ на ЕС бе празнувано като знаково по пътя на независимостта на страната, произлязла от бивша Югославия. Днес председателството идва на фона на разпри между словенскя премиер Янез Янша с Брюксел за правовата държава, сътрудничеството с европейската прокуратура и свободата на медиите, пише АФП, цитирана от БТА.

Преди дни петима евродепутати призоваха ръководството на ЕК временно да замрази отпускането на финансови субсидии за Словения от еврофондовете, докато Любляна назначи свои представители в Европейската прокуратура. Депутатите обвиняват словенските власти в „атаки срещу свободната преса и гражданското общество и възпрепятстване на правната система на ЕС“. Словенското правителство обяви отмяна на процедурата за назначаване на своите представители в прокуратурата на ЕС поради „натиск от медиите и европейските институции“ на 27 май.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама