Токът, парното и топлата вода поскъпват

16:00, 01 юли 21 25 3877 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Токът за бита, парното, топлата вода и газът поскъпват от днес.

Цената на електрическата енергия скача средно с 4,40%. За битовите клиенти на „ЧЕЗ Електро България“АД крайната цена на електроенергията нараства с 5,57%, за клиентите на „ЕВН България Електроснабдяване“ EАД – с 3,74 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 3,51 %, за „ЕСП Златни Пясъци“ ООД – с 8,31 %. В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и цената „задължение към обществото“, обяви Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Цените на топлинната енергия нарастват средно с 16,23%. Повишаването на цените е продиктувано преди всичко от ръста на цените на природния газ на международните пазари и на въглеродните емисии на Европейската платформа за търговия с емисии, обяснява енергийният регулатор. 

Първоначално докладът на КЕВР предвиждаше прогнозната годишна цена на природния газ да е в размер на 39,96 лв/ MWh, но във финалното решение тя е коригирана на 45,76 лв./ MWh.

Извънреден отчет на електромерите заради новите цени

Заради поскъпването на тока трите енергодружества - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, започват извънредно отчитане на електромерите.

Eлектроразпределителните дружества трябва да засекат каква част от потреблението е по старите и каква част по новите цени. Потребителите обаче също може да проверят данните на електромерите си и да ги подадат на електрокомпаниите. Такава възможност дават и трите електроразпределителни компании, опериращи на българския пазар, предаде БНР.

Поради физическата невъзможност обаче всички електромери да бъдат отчетени в един и същ ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени - т.е. днес. Клиентите могат да подадат данните си от днес до 4 юли. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.

Политическо недоволство

Срещу новите цени се обявиха от БСП, а „Българските патриоти“ изсипаха чували с лед, символизиращи Студения резерв, пред сградата на КЕВР в знак на протест.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама