17-о издание на Европейската нощ на музеите

08:00, 03 юли 21 / Култура 25 3681 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Днес ще се проведе 17-ото издание на Европейската нощ на музеите – инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява успешно в цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ при Министерството на културата, включва тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени на Нощта.

Включени са 42 музея, художествени галерии и техните филиали от 21 области в страната. В инициативата участват държавни и общински музеи и художествени галерии. По традиция в последните години само в София в Европейската нощ на музеите се включват множество музеи и галерии, които посрещат хиляди посетители със свободен вход.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора с акцент - младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.

Националната програма за Европейската нощ на музеите можете да видите тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама