Яне Янев за разследването на АКФ: Това са deepfake манипулации

11:40, 30 юни 21 25 3694 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бившият съветник по антикорупционните въпроси на Бойко Борисов Яне Янев излезе с позиция във връзка с разследването на Антикорупционния фонд, в която посочва, че записите са „deepfake манипулации.

Припомняме, че в третата част, която излезе миналата седмица, Янев разказва надълго и нашироко за срещите си с Цацаров и познанствата си с магистрати. Той подхвърля и други интересни реплики, показателни за управлението на държавата – как данъчните наблюдават бизнеса, кои са „кумирите“ на Бойко Борисов, кой звъни на шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев и как експремиерът се е готвил за първата си среща с турския президент Реджеп Ердоган.

Яне Янев в разследване на Антикорупционния фонд: Пеевски е подчинен на Борисов

Публикуваме позицията на Яне Янев без редакторска намеса:

„По повод превръщането ми в „главен герой“ на „разследване“ на Антикорупционния фонд бих искал да се знае, че:

Записите са правени тайно и са изцяло незаконни. Не съм давал съгласие или разрешение да бъда записван.

На много места в тях мои думи не звучат така, както бих ги изрекъл в действителност. Предполагам кой е поръчал и сглобил реални мои думи от миналото със сегашни Deepfake манипулации, но това ще оставя на съда…

Конституцията на Република България и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи не допускат такова брутално издевателство над личността и аз ще се защитя с всички допустими от закона средства – вътрешни и международни.

Заявявам, че за тези „записи" бях уведомен от Николай Стайков и Бойко Станкушев, на които връчих писмено заявление, че забранявам под каквато и да била форма да се използва моят глас и да ми се приписват изказвания в смисъл и контекст, каквито аз не съм правил.

И от двамата получих уверение, че проведеното от тях разследване е под „методическото ръководство“ на основния им спонсор „Америка за България“ и че практически фондацията стои зад тези техни действия.

Това са фактите, а интерпретациите оставям на други.

Мога да говоря и пиша така, както малко хора в държавата. Правил съм някои от знаковите антикорупционни разкрития в последните две десетилетия. Заставал съм винаги открито с името си и съм поемал отговорност, каквато малцина могат да носят. Поради това не приемам да бъда замесван в подобен род ченгеджийски инсинуации, окичващи се с етикета „антикорупционно разследване“.

Уважавам съда в България и няма да пропусна възможността да защитя името си в Европейския съд за правата на човека“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама