Всички онлайн покупки от чужбина вече с ДДС

09:49, 30 юни 21 25 3430 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От 1 юли всички онлайн покупки от страни извън Евросъюза вече ще се облагат с ДДС. Досега получаването на малки пратки на стойност до 22 EUR бе освободено от данъка. Освен че ще се начисляват 20% отгоре, за този вид пратки ще се подава и митническа декларация.

Промяната е част от пакета за електронна търговия на ЕС, с който от 1 юли се въвеждат нови правила за дистанционните продажби, вноса и онлайн платформите. Целта им да се ограничат зачестилите случаи на заобикаляне на данъка при този вид търговия, като например невярното деклариране на внос на малки пратки на занижена стойност.

Прагът действително е нисък - за България дори е 30 лв., но практиката показва, че масово с разрастването на електронната търговия, търговци и купувачи се възползват от облекчението като фактурират фиктивни ниски стойности до 30 лв.

Новият налог от 20% ще засегне онлайн покупките от популярни сайтове като Аlibaba, AliExpress, Wish, чрез които се пазаруват най-вече китайски стоки, а също и от електронни магазини от Великобритания, след като от 1 януари 2021 г. тя излезе официално от ЕС, пише „Сега“.

От Агенция „Митници“ съобщиха, че от 1 юли митническите декларации за физическите лица - получатели на стоки от страни извън ЕС на стойност до 150 EUR, ще бъдат опростени.  Новата митническа декларация е с намален набор от данни при внос. Тя е електронна и се попълва в Митническата информационна система за внасяне (МИСВ). Ако обаче се пазарува стока, за която се начислява и акциз, за нея важи стандартната митническа декларация.

Има два начина за подаване на опростената митническа декларация, които важаха и досега - лично от получателя на пратката или чрез пощата или куриерската служба, която доставя пратката. Неудобството в първия случай е, че получателите трябва да разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП) или т.нар. ЕОРИ (EORI) номер, както и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенция „Митници“. Ако се ползват услугите на „Български пощи“ или куриерски фирми, доставката се оскъпява заради такси.

По повод промените след 1 юли и въвеждането на ДДС за всяка онлайн покупка от страна извън ЕС, от „Български пощи“ обявиха, че ще намалят съществено цената на услугата за митническо представителство и контрол. Досега пощите събираха 16.80 лв. за всяка пратка. От 1 юли цената на услугата на „Български пощи“ за подаване на митническа декларация с намален набор от данни и заплащане на възникналите задължения за ДДС за стоките при доставката на пратката, ще е 3.90 лв. От клиентите се изисква единствено документ за самоличност или пълномощно.

За онлайн покупки над 150 EUR от страни извън ЕС няма промяна в митническото оформяне и обмитяване - за тези стоки се дължи както ДДС, така и мита. Няма промяна и в митническата декларация.

От „Български пощи“ подчертават, че няма промяна при получаване на колети с подаръци от физически лица от чужбина. Когато са с декларирана стойност до 45 EUR, не се налагат никакви налози. Между 45 и 150 EUR се начислява ДДС, а над 150 EUR вече има и мита.

РЕГЛАМЕНТ

От 1 юли фирмите, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби в рамките на ЕС, ще трябва дa ce peгиcтpиpaт за целите на ДДС по електронен път само в една държава членка. Тази мярка отново е с цел да се пресече избягването на данъка. Онлайн търговците, които са установени в България, могат да се регистрират през Портала за електронни услуги на НАП. Те ще могат да използват електронна система за обслужване на едно гише - one-stop shop (OSS), заявиха от НАП.

Освен това ясно се регламентира, че мястото на изпълнение за дистанционните продажби е там, където завършва изпращането или транспортът, т.е. ДДС се начислява на мястото за потребление. Това вече ще се прилага и за дистанционни продажби на стоки, внесени от трети страни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама