Представят нова книга за династията Шишмановци

14:42, 28 юни 21 / Култура 25 4539 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
„Домът на Шишман“, Доц. Петър Николов-Зиков
„Домът на Шишман“, Доц. Петър Николов-Зиков

На 30 юни вечерта в столичната галерия „Сан Стефано“ ще бъде представена новата книга на историка Петър Николов-Зиков, посветена на последната средновековна българска царска династия. Луксозното издание на „Българска история“ е с твърди корици, изключителна полиграфия и съдържа повече от 600 страници, стотици илюстрации, родословни таблици и пр. Представянето ще бъде под формата на научна дискусия между историка Пламен Павлов и социалния антрополог Харалан Александров, посветена на историческата памет на българите. За финал е предвидена и по чаша вино.

Доц. Петър Николов-Зиков е доктор по История и преподавател по Политически науки в Нов български университет. Автор на седем монографии и десетки научни статии, през последните години той нашумя с поредица, посветена на българската монархия, в която развенча много от митовете, свързани със средновековната българска история, включително – кога е основана Първата българска държава. В „Домът на Шишман“, той отново предлага нов, различен поглед към добре познатите ни факти от миналото, разказвайки историята за възхода и залеза на рода Шишмановци по начин, по който никога досега не е била разказвана. 

Книгата е разделена условно на две части, като във втората са разгледани родословията на множеството български възрожденски фамилии, представящи се за наследници на средновековните царе. Според автора, съдбата на тези реални или мними „царски потомци“ са може би най-непрочетените и подценявани страници от нашето минало, криещи отговорите на много, на пръв поглед необясними загадки. Освен това в книгата е проследен и пътят на няколко чуждестранни аристократични фамилии и отделни личности, за които също се смята, че са свързани с българските Шишмановци, като хърватските барони Шишманович-Гвозданович, руските дворяни Савелиев-Ростиславич, австрийската графиня Анна Мария фон Мирбах и др.

Началото на събитието е от 18:00 часа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама