Коронавирусът у нас: Седем нови случая на Делта варианта

14:29, 28 юни 21 25 3927 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Центърът за заразни и паразитни болести съобщи, че у нас има вече седем случая на Делта варианта на коронавируса, известен като индийски, и един случай на бета варианта – популярен като южноафрикански. Пробите са установени в „Пирогов“ в периода от 6 до 14 юни.

Освен тях има и 190 случая на Алфа вариант. Здравните власти следят разпространението на вариантите на вируса, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Кунчев за новия Covid вариант: Правим се на тарикати, ще се ударим в стената

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доц. Ива Христова обясни, че потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант са колеги – работят в Столичен електротранспорт. Тя уточни, че не се знае на какви позиции са работели и се издирват контактните им лица. Според нея предстои да се установят още заразени с Делта варианта.

Не се знае дали лицата са пътували в чужбина, издирват се и контактните. Само един от пациентите, регистрирани с Делта варианта у нас, е хоспитализиран – за него се грижат медиците от „Пирогов“, той е с двустранна пневмония, сатурация 80 и нужда от кислород, но се подобрява. Останалите 6 са с леки симптоми и са на домашно лечение. 

Четири от пробите са във възрастовата група 30-40, четири са на лица от възрастовата група 40-50. Шест от осемте са на мъже и две са на жени“, каза Христова и добави, че предстои да се изясни има ли връзка между пациентите с новите разновидности на заразата.

Чужденец е първият пациент у нас с Бета варианта на COVID-19, идващ от ЮАР, допълни директорът на НЦЗПБ и поясни, че той е временно пребиваващ у нас. По думите ѝ симптоматиката му е лека, в момента се намира под карантина.

Христова е категорична, че ваксините защитават срещу новите варианти и призова хората да не подценяват опасността от тях, защото се разпространяват много по-бързо от познатите до момента у нас вариации, съобщи bTV.

Данните от последното денонощие

16 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2915 теста, което значи, че положителните проби са около 0,5%.

През последните 24 часа няма починали с коронавирус. Оздравели са 19 души. В болница са 1560 пациенти, от които 197 – в интензивни отделения.

Общи 2720 са поставените дози ваксини ваксини. Общият брой на лицата със завършен ваксинационен цикъл е 786 336.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама